EL laseb Leedu Raudteel valida trahvi ja tükeldamise vahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite
Leedu president Dalia Grybauskaite Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Komisjon, mis uurib Poola Orleni algatusel Renge raudteelõigu ülesvõtmist, jätab Leedule valida, kas maksta trahvi ja taastada see raudteelõik või jagada firma kaheks, ütles Leedu transpordi- ja kommunikatsiooniminister Rimantas Sinkevicius.

Lietuvos Gelezinkeliai (Leedu Raudtee) trahv oleks BNS-i hinnangul 43 miljonit eurot. Tükeldamine tähendaks raudteefirma jagamist infrastruktuurifirmaks ning kauba- ja reisiveofirmaks.

Nendest alternatiividest kuulis Sinkevicius eelmisel nädalal Euroopa Komisjoni transpordivolinikult Violeta Bulcilt. Leedule antakse kuu aega otsustada, kumba lahendust ta soovib. Minister ütles, et ei tea veel valitsuse seisukohta.

Kui Leedu peaks otsustama Lietuvos Gelezinkeliai kaheks jagada, siis antakse Leedule lisaaega.

Lietuvos Gelezinkeliai katkestas 2008. aastal raudteeliikluse Leedu ja Läti vahel ning võttis Renge raudteelõigu üles. Orlen kaebas asja Euroopa Komisjoni, mis alustas uurimist 2013. aasta märtsis.

Pärast täna toimunud kohtumist Leedu presidendi Dalia Grybauskaitega ütles Sinkevicius, et Leedu esitab komisjonile ettepaneku Lietuvos Gelezinkeliai tegevuse ümberkorraldamiseks vastavalt Euroopa Liidu 4. raudteepaketi nõuetele. President soovitas valitsusel otsusega kiirustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles