ÜRO juht tõrjus spekulatsioone presidendiambitsioonidest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ban Ki-moon.
Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon eitas täna, et tema praegune visiit Lõuna-Koreasse on seotud kavatsusega järgmisel aastal presidendiks kandideerida, nimetades meedia tõlgendusi sel teemal ülepakutuiks.

Ban saabus läinud nädalal oma kodumaale kuuepäevasele visiidile, mida saatsid spekulatsioonid seoses võimaliku kandideerimisega Lõuna-Korea presidendiks 2017. aastal pärast seda, kui ta selle aasta lõpus paneb maha oma ameti ÜROs.

Esialgset avaldust, milles on öeldud, et ta võib taotleda nõu, mida teha, kui naaseb tavakodanikuna Lõuna-Koreasse, tõlgendas kohalik meedia kui seni kõige selgemat märki, et ta seda rolli kaalub.

Täna ütles Ban, et teda üllatab tema avaldusele omistatud liialdatud tähendus ja kinnitas, et mingit isiklikku või poliitilist elementi tema visiidis ei ole.

«Ma loodan, et te hoidute minu siinsete sammude ületõlgendamisest,» lausus Ban pressikonverentsil riigi lõunaosas Gyeongju linnas, kus ta osaleb ÜRO korraldatud vabaühenduste konverentsil.

«Tegelikult olen just mina inimene, kes kõige paremini teab, mida ma kavatsen teha,» lisas ta.

Samas ei eitanud 71-aastane Ban ka otseseselt oma presidendiambitsioone ning spekulatsioonid tema kavatsuste üle üksnes kasvavad Lõuna-Koreas, kui tema ametiaja lõpp ÜRO juhina läheneb.

Ban on väga populaarne Lõuna-Koreas, kus tema positsioon ÜRO juhina on rahvusliku eneseuhkuse allikas.

Karjääridiplomaat Ban ei ole kunagi ühinenud ühegi Lõuna-Kora parteiga, kuigi oli kunagise liberaalse presidendi Roh Moo-Hyuni ametiajal aastail 2004-2006 välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles