Erdoğan hoiatas Saksamaad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türklane protestimas 2012. aastal Istanbulis asuva Prantsuse konsulaadi ees Prantsusmaa otsuse vastu kriminaliseerida Armeenia genotsiidi eitamine.
Türklane protestimas 2012. aastal Istanbulis asuva Prantsuse konsulaadi ees Prantsusmaa otsuse vastu kriminaliseerida Armeenia genotsiidi eitamine. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan hoiatas täna Saksamaad resolutsiooni heaks kiitmise eest bundestagis, milles tunnistatakse armeenlaste tapmine Osmani impeeriumi ajal genotsiidiks.

«Kui (Saksamaa) astub sellisesse mängu, siis see võib meie diplomaatilistele, majanduslikele, poliitilistele, kaubanduslikele ja sõjalistele sidemetele haiget teha,» sõnas Erdoğan ajakirjanikele Izmiris.

«Kõik need (sidemed) tuleks ümber arvestada,» sõnas ta.

Saksa parlamendi alamkoda hääletab neljapäeval resolutsiooni üle, mis hõlmab ka armeenlaste massitapmise nimetamist genotsiidiks.

Türgi presidendi sõnul on ta sel teemal kõnelenud ka Saksa kantsleri Angela Merkeliga. «Me hindame olukorda pärast hääletust,» sõnas Erdoğan.

«(Saksa resolutsioon) ei ole rahvusvaheliselt siduv,» lisas ta.

Armeenlaste sõnul tapsid Osmani impeeriumi väed aastatel 1915-1917 1,5 miljonit armeenlast. Jerevan ja välismaal elavad armeenlaste diasporaad on pikka aega püüdnud leida rahvusvahelist toetust tapatalgute genotsiidiks tunnistamisele.

Türgi sõnul tapeti samal ajavahemikul 300 000 - 500 000 armeenlast ja sama palju türklasi kodusõjas, mis puhkes armeenlaste otsuse tõttu alustada osmanitest valitsejate vastu ülestõusu ja asuda riiki tungivate Vene vägede poolele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles