Poola peaminister: Smolenski raport on puudulik

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk Smolenski lennuõnnetuses hukkunud presidendi Lech Kaczyński matustel.
Donald Tusk Smolenski lennuõnnetuses hukkunud presidendi Lech Kaczyński matustel. Foto: SCANPIX

Talvepuhkuse katkestanud Poola peaminister Donald Tusk tegi täna avalduse, milles nimetas eile avalikustatud Venemaa aruannet mulluse Smolenski lennukatastroofi kohta puudulikuks.

«Poola seisukohast pole raport täielik,» kinnitas valitsusjuht uudistevõrgu AFP teatel Varssavis ajakirjanikele. «Poola palub Venemaal alustada konsultatsioone, et leppida kokku ühisraporti versioonis, mis puudutab Smolenski katastroofi põhjuseid.»

«Kui kõnelused Venemaaga ei anna tulemuseks ühisavaldust, on võimalik pöörduda rahvusvaheliste institutsioonide poole,» lisas Tusk täpsustamata, milliseid ameteid ta konkreetselt silmas peab.

Venemaa aruandes kohaselt lasub mullu aprillis Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 inimese elu nõudnud õnnetuse eest vastutus täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid psühholoogilise surve alla sattunud pilootide eksimused.

Tuski sõnul on eile avaldatud raportis aga mitmeid mitmeid protseduurilisi vigu ja eksimusi. Valitsusjuhi kinnitusel pole Venemaa uurimisel täitnud kõiki 1944. aastal allakirjutatud rahvusvahelise tsiviillennunduse Chicago konventsiooni nõudeid, mis puudutavad lennuõnnetuste uurimist.

Tuski sõnul näeb konventsioon ette seda, et kui üks riik ei nõustu teise riigi esitatud raporti versiooni sisuga, siis võivad pooled kohtuda, et leida konsensust, vahendas Poola raadio koduleht.  «Meie peamine eesmärk on avaldada tõde, aga mitte jõuda kompromissini,» täpsustas peaminister.

Samas rõhutas Tusk, et Smolenski õnnetus ei tohiks negatiivselt mõjutada Venemaa ja Poola kahepoolseid suhteid, mis on viimasel ajal paranenud. «See traagiline katastroof ei olnud ja ei pea olema tõuge Poola ning Venemaa heade suhete suunas.»

Poola peaminister polnud rahul ka oktoobris esitatud Vene uurimiskomisjoni raportiga, nimetades seda vastuvõetamatuks. Varssavi saatis aruande omapoolsete parandusettepanekutega tagasi Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles