Ungari paremäärmuslik partei ei poolda enam EL-ist lahkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Ungari paremäärmusliku erakonna Jobbik esimehe Gabor Vona sõnul loobus erakond soovist Euroopa Liidust lahkuda, sest rändekriis annab võimaluse ühendus ümber kujundada.

«EL muutub järgmise 5-10 aasta jooksul ning võib-olla esmakordselt ka paremuse poole,» teatas Vona eile hilisõhtul Facebookis.

«Arvan, et muutub kogu EL-i poliitiline palett. Moodustumas on uued erakonnad. Kindel on see, et meie erakond saab olema nende seas, kes muudavad 21. sajandit,» lisas ta.

«EL-ist lahkumine pole enam päevakorras,» lausus hiljuti erakonna juhiks tagasi valitud Vona ka meediakanalile Inforadio. «Vaatame näiteks rändeküsimust - see on EL-ile väga suureks väljakutseks, mis tõestab, et olemasolevaid mehhanisme tuleb muuta.»

Avaldus on erakonnale oluline kannapööre, sest varasemalt põletasid Jobbiki toetajad meeleavaldustel EL-i lippe ja tegid kõvasti kampaaniat Ungari EL-ist väljaastumise poolt.

Vona ametiajal on Jobbik piiranud oma äärmuslikke sõnavõtte, asunud muutma oma kuvandit ja liikunud tasahilju poliitilise spektri keskme poole. Sellega tahetakse õõnestada peaminister Viktor Orbani juhitud erakonna Fideszi toetust nende tuumikvalijate seas.

Jobbikit toetab viimaste arvamusküsitluste andmeil umbes 20 protsenti valijaskonnast, mis teeb erakonnast populaarsuselt teise partei. Järgmised parlamendivalimised on 2018. aastal. Fideszi toetus on umbes 40 protsenti.

Ungari liitus EL-iga 2004. aastal ning on üks peamisi EL-i toetusrahade saajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles