Liibüa välistab võitluses IS-ga rahvusvahelise sekkumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa peaminister Fayez al-Sarraj USA välisministri John Kerryga.
Liibüa peaminister Fayez al-Sarraj USA välisministri John Kerryga. Foto: AFP/SCANPIX

Liibüa ÜRO-toetatud ühtsusvalitsuse peaminister Fayez al-Sarraj välistas riigis rahvusvahelise sõjalise sekkumise idee võitluses sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik (IS), mis on tegutsenud riigis alates 2014. aastast.

Umbes 25 riiki, nende seas USA ja Venemaa, leppisid eelmisel kuul kokku, et aitavad Liibüal relvastuda džihadistide vastu.

Peaminister Sarraj aga ütles Prantsuse ajalehele Journal du Dimanche, et ta ei luba võõrvägesid riiki.

«On tõsi, et me vajame rahvusvaheliselt kogukonnalt abi võitluses terrorismi vastu, ning on tõsi, et seda oleme juba ka saanud,» sõnas ta täna avaldatud intervjuus. «Kuid me ei räägi rahvusvahelisest sekkumisest,» ja lisas, et välisvägede kohalolek oleks vastuolus meie põhimõtetega.

«Pigem vajame satelliidifotosid, luuret, tehnilist abi, mitte pommitamisi,» ütles al-Sarraj.

Kaks kuud tagasi Tripolis loodud rahvusliku kokkuleppe valitsus on püüdnud vägivallast haaratud Liibüat ühendada ning kehtestada kontrolli kogu riigi territooriumil.

Liibüa väed peavad praegu lahinguid, et jõuda džihadistide tähtsasse tugipunkti Sirtesse.

Sarraj ütles Journal du Dimanche'ile, et täielik võit IS-i üle Sirtes on lähedal.

«Me loodame, et see sõda terrorismi vastu suudab Liibüa ühendada. Kuid see võtab aega. Ja rahvusvaheline kogukond teab seda,» lisas peaminister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles