Hiina sõjalaev sisenes vaidlusaluste Senkaku saarte vetesse

, BNS-i välisuudiste toimetajaetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani hallatavad vaidlusalused Senkaku saared.
Jaapani hallatavad vaidlusalused Senkaku saared. Foto: KYODO/Scanpix

Hiina sõjalaev sisenes neljapäeval esmakordselt Jaapani kontrollitud vaidlusaluste Senkaku saarte vetesse, Tokyo reageeris vahejuhtumile Hiina suursaadiku aru andma kutsumisega, teatas Jaapani valitsus.

"Hiina sõjalaev sisenes kell 00.50 (Eesti aeg 18.30 kolmapäeva õhtul) meie riigi vetesse Senkaku saarte ümbruses," teatas Jaapani välisministeerium avalduses.

Jaapani asevälisminister Akitaka Saiki kutsus Hiina Tokyo-saadiku Chen Yonghua välisministeeriumisse, et esitada talle protest.

Saiki "väljendas sügavat muret ja protesti, nõudes laeva viivitamatut lahkumist meie riigi alalt", seisis välisametkonna avalduses.

Uudisteagentuuri Kyodo News andmeil ütles Cheng kohtumisel Saikiga, et Hiina fregatil oli luba Senkaku saarte vetes seilata. Jaapani meedia andmeil lahkus Hiina sõjalaev saarte vetest kell 3.10.

Kohaliku meedia andmeil nähti samal ajal piirkonnas ka kolme Vene sõjalaeva.

Vene laevad sisenesid kella 9.50 paiku kolmapäeva õhtul ja lahkusid kell 03.05 neljapäeval, edastas Jiji Press, lisades, et Vene laevad pole kunagi varem Senkaku saarte vetesse sisenenud.

Jaapan haldab asustamata saari, mida hiinlased kutsuvad Diaoyu saarteks.

Jaapani ja Hiina pinged vaidlusaluste saarte üle tõusid haripunkti 2012. aasta sügisel, kui Jaapan otsustas saared riigistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles