Järgmised sammud pärast Suurbritannia referendumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EList lahkumise pooldajad täna Londoni tänavatel.
EList lahkumise pooldajad täna Londoni tänavatel. Foto: SCANPIX/REUTERS

Pärast Suurbritannia Euroopa Liidust lahkulöömise pooldajate võitu eilsel referendumil saavad hääletusele järgnevad päevad ühenduse tuleviku seisukohalt otsustavaks.

Järgmised sammud pärast referendumit:

  • PÄÄSTA TURUD

Kuna ohus on maailmamajanduse stabiilsus, teeb Euroopa Keskpank eeldavatasti täna hommikul avalduse turgude rahustamiseks.

  • ELi JUHTIDE REAKTSIOON

ELi kõrged ametnikud kohtuvad täna kell 10.30 (Eesti aja järgi 11.30) Brüsselis.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Euroopa Parlamendi esimees Martin Schulz ning ELi eesistujamaa Hollandi peaminister Mark Rutte teevad kella 12.00 (13.00 Eesti aja järgi) paiku avalduse ja annavad pressikonverentsi.

  • ELi MINISTRID ARUTAVAD BREXITIT

ELi 28 liikmesriigi Euroopa asjade ministrid kogunevad Luksemburgi, et panna paika põhimõtted Suurbritannia lahkumise kõnelusteks ELi tippkohtumisel 28.- 29. juunini. Kõnelused algavad kell 14.30 (15.30 Eesti aja järgi).

  • SAKSAMAA

ELi kuue asutajariigi  - Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Belgia, Hollandi ja Luksemburgi - välisministrid kohtuvad ELi allikate andmetel laupäeval Berliinis.

Prantsuse president François Hollande kohtub järgmisel nädalal, arvatavasti juba esmaspäeval, Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

  • BRÜSSEL TEGUTSEB

Euroopa Komisjoni volinikud, kelle on nimetanud liikmesriigid, asuvad esmaspäeval Brüsselis erakorralisel kohtumisel arutama Suurbritannia lahkumise pika protsessi samme.

Ka Euroopa Parlament on kutsunud kokku erakorralise istungi esmaspäeval Brüsselis.

  • BREXITI TIPPKOHTUMINE

ELi liidrid, kelle hulka kuulub veel endiselt ka Briti peaminister David Cameron, arutavad 28.- 29. juuni tippkohtumisel Suurbritannia lahkumisotsust.

Cameron võib käivitada ELi Lissaboni leppe 50. artikli, andes ametlikult EL-i liidritele teada Ühendkuningriigi lahkumise soovist.

  • MÄNGU ASTUB SLOVAKKIA

1. juulil saab Slovakkia ELi eesistujaks ja peab hakkama juhtima läbirääkimisi Suurbritannia lahkumise üle.

Britid pidanuks saama eesistujaks 2017. aasta lõpus, aga nüüd jääb see ära.

  • RASKE SUVI

ELi ametnikud lükkavad edasi suvepuhkuse, et alustada Brexiti täideviimise piinarikast juriidilist ja bürokraatlikku tööd. Suurbritannia ametliku lahkumiseni võib kuluda kaks aastat, kuid Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk on hoiatanud, et kogu protsess kõigi kaubandus- ja immigrantsioonilepete läbirääkimistega võib võtta kuni seitse aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles