Erdoğan: Brexit on uue ajastu algus (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: AP/Scanpix

Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust on märk uue ajastu algusest ning võib viia ka teiste lahkulöömisteni, sõnas Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

«Ma näen Briti rahva otsust kui uue ajastu algust Suurbritannia ning EL-i jaoks,» ütles Erdoğan eile, kommenteerides Brexiti referendumi tulemusi.

Erdoğani sõnul arvas ta enne, et rahvahääletusel toetatakse EL-i jäämist.

London on olnud Türgi toetaja selle püüdlustes ühineda Euroopa Liiduga, kuid Ankara astumine blokki oli üks paljudest migratsiooni puudutavatest teemadest Briti referendumis.

Uued lahkulöömised on vältimatud, kui EL ei uuenda oma poliitikat migrantide suhtes, teatas Erdoğan, kritiseerides rassismi ning islamofoobia kasvu Euroopas.

«Türgi astub loomulikult blokki, kui EL siiralt järgi mõtleb ning teeb kiiresti, mida vaja,» ütles president. «Kui see ei juhtu ning EL jätkab järepidetuse teel, siis on EL-i jaoks uued lahkulöömised lühikese aja jooksul vältimatud,» lisas ta.

1963. aastal sõlmisid Brüssel ja Ankara assotsiatsioonileppe, mille kohaselt on Türgi eesmärk saada ühenduse liikmeks. Türgi liitumiskõnelused algasid 2005. aastal.

Briti peaminister David Cameron sõnas referendumi kampaania ajal, et Türgi liitumine pole võimalik enne aastat 3000.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles