Üle kahe miljoni briti on andnud hääle uueks referendumiks (35)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannias neljapäeval peetud Euroopa Liidu liikmesusreferendumi järel, kus enamik valijaid toetas ühendusest lahkumist, on üle kahe miljoni inimese on allkirjastanud petitsiooni uueks rahvahääletuseks.

«Meie, allkirja andnud, kutsume valitsust rakendama reeglit, mille kohaselt tuleks pidada uus referendum, kui jäämist või lahkumist toetab alla 60 protsenti valijaist alla 75-protsendise osaluse korral,» seisab petitsioonis.

Eesti aja järgi kella 20.45-ks laupäeval oli uue referendumi petitsioonile hääle andnud 2,054 miljonit inimest. Seda on üle 20 korda rohkem kui 100 000 häält, mis on vajalik ettepaneku saatmiseks alamkoja ette.

Allakirjutanute seas olid peamiselt Londoni ja Edinburghi elanikud.

Veebileht, kus uueks referendumiks allkirju kogutakse, oli tiheda liikluse tõttu ajutiselt maas.

Neljapäeval toetas EL-ist lahkumist 51,9 protsenti Ühendkuningriigi valijatest, jäämist 48,1 protsenti.

Lõpliku tulemuse järgi hääletas lahkumise poolt 17,4 miljonit inimest ning ühenduse liikmeks jäämist toetas 16,1 miljonit inimest.

Hääletamas käis 33,6 miljonit inimest ehk 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Referendumi tulemused tõid esile surued lõhed noorte ja vanade, põhja ja lõuna, linnade ja maapiirkondade, kõrgema ja madalama haridusega inimeste vahel.

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles