Berliin, Pariis ja Rooma ei taha kõnelusi enne Briti lahkumistaotlust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit.
Brexit. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP

Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia liidrid on ühel meelel, et Suurbritannia ja Euroopa Liidu tulevikusuhete asjus ei peeta ühtegi ametlikku ega mitteametlikku kohtumist enne, kui Suurbritannia teatab ametlikult blokist lahkumisest, lausus Saksa kantsler Angela Merkel esmaspäeval.

Merkel kohtus esmaspäeval Prantsuse presidendi François Hollande'i ja Itaalia peaministri Matteo Renziga.

«Leppisime kokku selles, et Suurbritannia lahkumise asjus ei peeta ühtegi mitteametlikku ega ametlikku kohtumist enne, kui on esitatud ametlik taotlus Euroopa Liidust lahkumiseks,» lausus Merkel.

EList lahkumiseks tuleb rakendada Lissaboni lepingu artikkel 50. Esimese sammuna peab Suurbritannia ametlikult teavitama Euroopa Ülemkogu, et kavatseb ühendusest lahkuda. Seejärel algavad kaks aastat kestvad väljumisläbirääkimised, mida on poolte üksmeele korral võimalik pikendada.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia tahavad anda Euroopa Liidule «uut tõuget», lisas kantsler Angela Merkel.

«Teeme oma (ELi) kolleegidele ettepaneku, et peaksime tulevatel kuudel andma uue tõuke,» lausus Merkel. Tema sõnul puudutab see muu hulgas kaitse, majandus- ja töökohtade kasvu ning konkurentsivõime valdkondi.

Teisipäeval algab kaks päeva kestev Euroopa Ülemkogu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles