Washington Post: Venemaa ahistab ja hirmutab USA diplomaate

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane väljak Moskvas.
Punane väljak Moskvas. Foto: SCANPIX

Ühendriigid süüdistavad Venemaad oma diplomaatide, saatkonnatöötajate ja nende perede tülitamises, ahistamises ja hirmutamises nii Moskvas kui teistes Euroopa pealinnades, kirjutab Washington Post.

Äsjasel Venemaal ja Euroopas resideeruvate USA suursaadikute kohtumisel Washingtonis kurtsid diplomaadid, et Vene luuretöötajad tülitavad ja ahistavad pidevalt diplomaatilist personali, osa sellest tegevusest on veider, kuid kohati lausa hirmutav.

Tavapärane on diplomaatide või nende pereliikmete jälitamine, sageli ilmutakse kutsumata nende korraldatud üritustele või siis makstakse ajakirjanikele negatiivsete lugude kirjutamise eest.

Kuid kohati piirneb julgeolekuteenistuste tegevus kriminaalsega. Mitmetes salajastes märgukirjades on Washington Postile teadaolevatel andmetel teatatud sissetungijatest, kes on lihtsalt ümber tõstnud mööblit või siis süüdanud kõik tuled ja pannud mängima televiisorid ning siis lahkunud.

Kõige valdavam on see Moskvas, kus diplomaadid on teatanud kummide lõhkumisest ning pidevast ahistamisest liikluspolitsei poolt. Endist suursaadikutt Michael McFauli ahistasid valitsuse kinnimakstud protestijad ning luuretöötajad jälitasid tema lapsi teel kooli. Posti andmeil ei ole sellises tegevuses midagi uut, Obama administratsiooni esimesel ametiajal olevat luuretöötajad tunginud USA kaitseatašee majja Moskvas ning tapnud tema koera.

Kuid eriti on ahistamine hoogustunud pärast Ukraina kriisi puhkemist, kirjutas leht. Ühendriikide välisminister John Kerry tõstatas küsimus, kohtudes märtsis Moskvas president Vladimir Putiniga, kes ei andnud mingeid lubadusi ahistamise lõpetamise kohta, mis jätkus Kerry naastes Washingtoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles