ÜRO: Süürias ja Iraagis võitleb ligi 30 000 välismaist terroristi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Paul Laborde kõnelemas ÜRO-s.
Jean-Paul Laborde kõnelemas ÜRO-s. Foto: SCANPIX

Süürias ning Iraagis võitleb ligi 30 000 «välisriikide terroristi,» sõnas kõrgem ÜRO ametnik täna.

«Välismaiste terroristide arv (Süürias ja Iraagis) on väga kõrge,» sõnas ÜRO abipeasekretär Jean-Paul Laborde.

«Kokku on neid umbes 30 000 ning Daeshi kontrolli all oleva territooriumi kahanemise tõttu on nad hakanud naasma, mitte ainult Euroopasse, kuid kõikidesse oma päritoluriikidesse nagu Tuneesia ja Maroko,» ütles ta, kasutades äärmusrühmituse Islamiriik araabiakeelset nimetust.

«Terrorirünnakud nendes päritoluriikides võivad minna suuremaks ja suuremaks vastavalt terroristidele avaldatud survele» Süürias ning Iraagis, lisas ta.

Laborde ärgitas riike kehtestama «filtreerimissüsteemi», et teha vahet ohtlike naasvate välisvõitlejate ja mitteohtlike vahel.

Terroriorganisatsioonide kohanemisvõime on palju kiirem kui riikidel, sõnas endine Prantsuse kohtunik, kes ärgitas internetihiide Google'it, Twitterit ja Microsofti aitama kaasa võimalike terroriohtude tuvastamisel.

Ohtude tuvastamine internetis peab toimuma ilma «väljendusvabadust» rikkumata, rõhutas ta. Samuti kutsus ta üles informatsiooni kiiremale jagamisele võimude vahel.

Laborde on ka ÜRO terroritõrje komisjoni esimees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles