USA saatis oma diplomaadi ründamise tõttu riigist välja kaks Vene ametnikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kirby.
John Kirby. Foto: SCANPIX

USA saatis vastuseks juunikuisele rünnakule Ühendriikide diplomaadi vastu Moskvas riigist välja kaks Vene ametnikku, teatas välisministeerium.

«17. juunil saatsime vastuseks sellele rünnakule kaks Vene ametnikku Ühendriikidest välja,» kinnitas USA välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby.

Vene politseinik ründas 6. juunil USA saatkonda sisenenud akrediteeritud Ühendriikide diplomaati pärast seda, kui see oli ennast identifitseerinud, sõnas ta.

«Tegemist oli provotseerimata teoga ja see seadis ohtu meie töötaja turvalisuse. Venemaa väide, et politseinik kaitses saatkonda tuvastamata isiku eest, ei vasta tõele,» lausus Kirby.

Washington kurtis hiljuti Venemaal resideeruvate diplomaatide ja nende pereliikmetele osaks saava ahistamise ja hirmutamise üle.

Kirby sõnul on Vene julgeolekuteenistused hoogustanud USA esindajate ahistamist lootuses häirida meie diplomaatilisi ja konsulaaroperatsioone.

Washington on kutsunud Moskvat eraviisiliselt seda lõpetama, möönis ta.

Päevaleht Washington Post kirjutas 27. juunil, et Ühendriigid süüdistavad Venemaad oma diplomaatide, saatkonnatöötajate ja nende perede tülitamises, ahistamises ja hirmutamises Moskvas ja teistes Euroopa pealinnades.

Äsjasel Venemaal ja Euroopas resideeruvate USA suursaadikute kohtumisel Washingtonis kurtsid diplomaadid, et Vene luuretöötajad tülitavad ja ahistavad pidevalt diplomaatilist personali, osa sellest tegevusest on veider, kuid kohati lausa hirmutav. Tavapärane on diplomaatide või nende pereliikmete jälitamine, sageli ilmutakse kutsumata nende korraldatud üritustele või siis makstakse ajakirjanikele negatiivsete lugude kirjutamise eest.

Kuid kohati piirneb julgeolekuteenistuste tegevus kriminaalsega. Mitmetes salajastes märgukirjades on Washington Postile teadaolevatel andmetel teatatud sissetungijatest, kes on lihtsalt ümber tõstnud mööblit või siis süüdanud kõik tuled ja pannud mängima televiisorid ning siis lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles