Saksa võimud: Ansbachi restoraniründajat mõjutati (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansbachi ründaja.
Ansbachi ründaja. Foto: AFP/SCANPIX

Äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) truudust vandunud süürlane, kes end pühapäeva õhtul Saksamaal Ansbachis baari ees õhku lasi, oli vahetult enne rünnakut ühenduses isikuga, kes ilmselt teda mõjutas, ütlesid Saksa võimud täna.

27-aastane asüülitaotleja, keda ei lastud pühapäeva õhtul Ansbachi vabaõhufestivalile, õhkis end selle läheduses baari ees ja haavas 15 inimest.

Baieri liidumaa siseminister Joachim Herrmann sõnas, et süürlane oli enne rünnakut intensiivses internetivestluses tundmatuks jäänud isikuga.

«Paistab, et tal oli otseühendus kellegagi, kes teda rünnaku läbiviimise asjus oluliselt mõjutas,» ütles minister Saksa uudisteagentuurile DPA. «Vestlus lõppes vahetult enne rünnakut.»

Herrmanni sõnul ei ole veel teada, kas tundmatul vestluskaaslasel oli kontakt Islamiriigi džihadistidega ja kus see inimene sel ajal ise viibis.

Herrmann tegi esmaspäeval teatavaks, et end õhkinud asüülitaotleja telefonist leiti video, milles ta vandus truudust IS-i juhile Abu Bakr al-Baghdadile ning teatas kättemaksust sakslastele, kuna nad seisavad ees islami teel.

IS teatas hiljem džihadistidega soetud uudisteagentuuri Amaq vahendusel, et ründaja oli Islamiriigi sõdur, kes võttis kuulda üleskutset rünnata IS-iga võitleva koalitsiooni riike.

Kahe aasta eest Saksamaale saabunud mehe asüülitaotlus lükati aasta hiljem tagasi. Saksa võimude andmetel oli ta teinud kaks enesetapukatset ja viibinud psühhiaatriahaiglas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles