Leedu suhtus Lukašenko tuumajaamaettepanekusse jahedalt

Karl Oskar Villsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Alexandr Lukašenko.
Valgevene president Alexandr Lukašenko. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik

Leedu võttis Valgevene presidendi pakkumise hallata Astravetsi tuumajaama ühiselt vastu jahedalt ja kordas nõudmist tagada tuumaobjekti ohutus.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles täna, et ei maksa hellitada lootust ebaturvalisest tuumajaamast saadud energia müümisele.

«Valgevene, mis rikub rahvusvahelisi alusnõudmisi, ei pälvi usaldust ega tohi loota, et saab müüa ebaturvalisest tuumajaamast saadud energiat,» sõnas täna Linkevičius. Usaldust objekti vastu võib suurendada vaid sõltumatute asjatundjate seire, lisas ta.

Vaidlused jaama ohutuse üle puhkesid taas eelmisel nädalal, kui tuli avalikuks uudis, et ehitusel kukkus alla reaktori korpus.

Valgevene president Aleksandr Lukašenko lubas eile sellest korpusest loobuda, kui sellelt avastatakse vähimaidki kahjustusi, olgu või tühiseid kriime.

«Lõpetagem see jamamine, lõpetagem see üksteise ründamine: teie ründate meid tuumajaama ehituse osas, meie kaitseme end. Tehkem seda ühiselt selles mõttes, et hakkame normaalsete, vastuvõetavate hindadega teile elektrit tarnima,» ütles Lukašenko.

Linkevičiuse kinnitusel näitavad Leedu nõudmised soovi tagada Vilniusest 50 kilomeetri kaugusel asuva tuumajaama ohutus.

Ministri kinnitusel tekitavad Leedus muret üleskutsed jaam võimalikult kiiresti ja odavalt valmis saada, samuti kuuldused ehitusmaterjalide vargusest.

Astravetsi tuumajaama ehitab Rosatom, esimene plokk peaks käivitatama 2018., teine 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles