Sambialased valivad riigipead

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sambia presidendivalimised
Sambia presidendivalimised Foto: AFP/SCANPIX

Sambias korraldatakse täna presidendivalimised, millele eelnenud kampaaniat varjutanud enneolematu vägivald võib ohtu seada riigi suhtelise stabiilsuse ja demokraatia.

Ainult poolteist aastat pärast seda, kui president Edgar Lungu võitis napilt ennetähtaegsed valimised, on tema ja tema peamine rivaal Hakainde Hichilema taas vastamisi. Lisaks neile püüdleb riigipea ametisse veel seitse kandidaati.

2015. aasta valimistel edestas Lungu Hichilemat ainult 27 757 häälega.

Lungu Patriootliku Rinde ja Hichilema Rahvusliku Arengu Ühtsuspartei poolehoidjate vahel on valimiste eel olnud regulaarselt kokkupõrkeid. Kampaania ajal hukkus vägivallas vähemalt kolm inimest.

Keskvalimiskomisjon tegi valimiste eel erakorralise avalduse, öeldes, et rahutused on olnud enneolematud, ning hoiatades, et need on rikkunud Sambia rahumeelsete valimiste maine.

Eelmisel kuul peatati vägivalla tõttu Lusakas 10 päevaks valimiskampaania.

Põhiseadusmuudatused tähendavad seda, et võitja peab nüüd tagama vähemalt 50 protsenti häältest, mis tähendab, et mõne nädala pärast tuleb korraldada teine voor.

2015. aastal korraldati erakorralised presidendivalimised, kuna 2011. aastal võimule tulnud Michael Sata suri 2014. aastal. Lungu valitses seejärel Sata ametiaja lõpuni.

Lisaks presidendile valivad sambialased ka parlamendi ja kohalike nõukogude juhid. Valimistulemusi on oodata homme õhtul või ülehomme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles