Endise presidendi väitel käib Inguššias kodusõda

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Vene Põhja-Kaukaasia rahutuimaks piirkonnaks muutunud Inguššias käib kodusõda, kus tule alla on sattunud nii võimuesindajad kui ka rahumeelsed elanikud, avaldas arvamust regiooni endine liider Ruslan Aušev.


Viimaste kuude vältel on regioonis muutunud igapäevaseks asjaks relvastatud rünnakud võimuesindajate pihta ning inimröövid. Inimeste pahameele FSB-lasest presidendi Murat Zjazikovi juhitavate kohalike võimude üle ajas haripunkti mitu nädalat tagasi toime pandud opositsioonimeelse internetiportaali omaniku Magomed Jevlojevi mõrv.


Jevlojevi lasid maha miilitsatöötajad, kes olid ta vahistanud pärast mahatulekut Moskva lennukilt, millega lendas ka Murat Zjazikov. Portaaliomaniku sugulased kuulutasid presidendile välja veritasu.


Auševi sõnutsi on Venemaa võimud harjunud lahendama keerulise regiooni probleeme vaid jõumeetoditega. «Jõuline surve toob kaasa vastusurve – ühiskond radikaliseerub, eriti noored. Ma ütleks, et seal on juba kodusõja tunnuseid,» sõnas Aušev nädalapäevad tagasi raadiojaamale Ehho Moskvõ.


Auševi kinnitusel on ka suuri pingeid tekitanud mõrva uurimine liialt veninud. «Arvasin, et sama päeva õhtuks on esimesed süüdlased juba vahistatud,» märkis ta. «Teada on, kes teda saatis, kes vastu võttis. Inimest enam pole, aga seal muudkui arutletakse selle üle, millisesse kohtuinstantsi pöörduda. Tunni ajaga võinuks selgeks teha, kes tegi.»


Võimudepoolse tagakiusamise tõttu teise domeeninime peale üle läinud opositsiooniportaal ingushetya.org teatas, et president Zjazikov käskis Auševi esinemise ajaks raadiojaama Ehho Moskvõ edastamine piirkonnas katkestada.


Kohalikud võimuesindajad kirjeldavad asju teises valguses. «Olukord on kontrolli all,» sõnas Inguššia prokurör Juri Turõgin venekeelsele BBC-le. «Usun, et siseministeeriumi jõud ja sõjavägi on võimeline tagama avalikku korda vabariigis.»


Riigiduuma liige Konstantin Zatulin avaldas arvamust, et Moskva ei peaks Põhja-Kaukaasia rahva protestidele alluma: «Muutusi ei tohi teha sellise väljakutsuva surve all – seal peetakse seda kohe nõrkuse märgiks. Muutused peavad käima evolutsiooni, mitte revolutsiooni abil.»


Zatulini arvates on Venemaal piisavalt jõudu ja vahendeid, et hoida Põhja-Kaukaasias korda, sealhulgas jõudu kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles