Saksamaa hakkab kontrollima sisserändajate telefone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere.
Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere. Foto: AP/Scanpix

Tulevikus Saksamaale kolivatel põgenikel võib lasuda kohustus lubada politseil enda sotsiaalmeedia kontode läbiotsimine, teatas The Guardiani andmetel Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere. 

Siseminister tutvustas eilsel pressikonverentsil uusi terrorivastaseid meetmeid. Muuhulgas sõnas siseminister de Maiziere, et politsei katsetab uut meetodit, mille kohaselt peaksid põgenikud passi puudumise korral olema kohustatud laskma Saksa võimudel oma nutitelefone kontrollida, veendumaks, et neil puuduksid sidemed terrorirühmitustega.

«Kui keegi tahab Saksamaale tulla, siis peame me tema tausta kontrollima. Taustakontrolli tarbeks palume me ette näidata Facebooki kontaktid, mis on põhimõtteliselt avalik info,» lausus de Maiziere, kelle sõnul selgub jooksvalt, kas uus meetod tasub end ära.

Uued meetmed viitavad rahulolematusele praeguste isikutuvastuse viisidega, mida piiril kasutatakse. «Puutume tihtipeale kokku juhtumitega, kus põgenikel ei ole dokumente, aga pea kõigil on olemas nutitelefonid,» lausus siseminister.

Sisserändajate sõrmejälgede registreerimine Euroopa Liidu piiril ei ole olnud piisavalt tõhus. Näiteks Würzburgi lähedal rongis noa ja kirvega vehkinud 16-aastase noore puhul ei viidud leitud sõrmejälgi Euroopa-ülesest Eurodac-i andmebaasist ühegi isikuga kokku.

Sellel nädalal vahistas Saksa politsei süürlase, keda kahtlustati rünnaku planeerimises Saksamaa jalgpalli kõrgliiga uue hooaja alguses. Südwestrundfunki raadio andmetel leiti tema telefonist ja arvutist pilte lahingutest Süürias, kuigi ei olnud selge, kas pildid oli tema enda poolt tehtud.

Taani, Norra, Rootsi ja Hollandi võimud uurivad alatihti sisserändajate mobiiltelefone, et saada selgust nende identiteedi kohta juhul, kui neil pole riiki sisenemisel kaasas ühtegi ametlikku dokumenti.

Taani immigratsiooniseaduse kohaselt on ametnikel lubatud ajutiselt telefone konfiskeerida kui neist on abi võõramaalase isiku tuvastamisel. See on üks uutest ja karmimatest immigratsiooni reguleerivatest seadustest Taanis, mis lubab politseil muuhulgas konfiskeerida  sisserändajate raha ja väärisesemeid, et nende abil migrantide majutuse eest maksta.

Saksamaa politsei pressiesindaja sõnul on nutitelefonide kontrollimine õigustatud: «Kui keegi tuleb riiki ja ütleb, et ta on Süüriast, aga mitte miski seda ei tõenda, siis tema telefon on parim viis määrata, kas inimene räägib tõtt.»

Siseminister pakkus uued meetmed välja pärast augusti algul toimunud rünnakutelainet Saksamaal, mis on rahva hulgas terrorihirmu suurendanud.

Nutitelefonide kontrollimise kõrval võetakse kasutusele ka teisi meetmeid. Näiteks suurendatakse politseijõude, kiirendatakse põgenikest kurjategijate riigist välja saatmise protsessi ja võetakse topeltkodakondsust omavatelt immigrantidelt ära Saksamaa kodakondsus, kui leitakse tõendeid sellest, et inimene on võidelnud mõne relvarühmituse ridades.

Siseministri sõnul uuritakse ka viise jälitustegevuse tõhusamaks muutmiseks ja arutatakse võimalusi, kuidas arstid saaksid võime potentsiaalsete terroririskide eest hoiatada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles