Europol saadab terrorieksperdid Kreeka migrandilaagrisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liidu politseijõud Europol saadab Kreekasse grupi terrorismivastase võitluse eksperte eesmärgiga sõeluda 60 000 riigis paikneva migrandi seast välja võimalikud terroristid.

30-liikmeline Euroopa ekspertide meeskond saabub 20. augustil Ateenasse, et sõita sealt edasi põgenikelaagrisse.

Eelmisel kuul ilmunud ülevaatlikus raportis terrorismi leviku kohta 2015. aastal sõnas Europol, et pole mingeid tõendeid, et terroristid kasutaksid EL-i sisenemiseks süstemaatiliselt migratsiooniteid, kuigi on üksikjuhtumeid, kus seda on esinenud.

Mõned Pariisi ja Brüsseli rünnakute taga olevad rühmituse liikmed olid EL-i kodanikud, kes reisisid Süüriasse Islamiriigi juurde õppustele ning naasesid hiljem Euroopasse end põgenikena varjates.

Europoli sõnul on suurem oht selles, et Süüria põgenikud langevad juba Euroopas olles islamistlike värbajate saagiks.

EL-i eksperdid üritavad tuvastada neid isikuid, kellel on oht Kreeka pagulaslaagrites radikaliseeruda, sõnas Europoli kõneisik Alexandru Niculae Frence24-le.

Varem sel aastal saatis Europol uurimisrühmasid Kreeka nendesse pagulaskeskustesse, kus peatuvad asüülitaotluse vastust ootavad migrandid.

Kreeka on lubanud sulgeda mõned kõige halvemas seisukorras laagrid ja rajada nende asemele uued. Riigi migratsiooniminister Ioannis Mouzalasi andmetel saabub riiki igapäevaselt 80-100 põgenikku, mida on oluliselt vähem tuhandete igapäevaste saabujatega eelmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles