Allikad: ISISega liitujatel pole islamist õrna aimugi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koraan.
Koraan. Foto: AFP/SCANPIX

Terroriühendusest Islamiriik (ISIS) välisilma jõudnud dokumendid näitavad, kui ahtake on rühmitisega liituvate niinimetatud pühasõdalaste nägemus islamist tegelikult.

Organisatsiooni astuda soovijatele jagatav ankeet palub taotlejal hinnata kolmepunktiskaalal, mis tasemel on tema teadmised islamist. Selgus, et kuhugi Süüria ja Türgi piiri lähistele kokkuaetud vabatahtlike seas lokkab määratu võhiklikkus.

Süüria opositsiooni kätte jõudnud dokumentide järgi liigitusid umbes 70 protsendi uustulnukate teadmised islamist kategooriasse «algtase». Ligi 24 protsendi puhul olevat need edasijõudnu tasemel ja viis liitujat olevat terve koraani pähe õppinud.

ISISega liitumise tippajal, aastail 2013 ja 2014, kuulus uute tulijate hulka näiteks rühm prantslasi, kes läksid pärast kodumaale naasmist koos oma värbajaga baaridesse jooma. Samuti keegi Euroopast pärit homoseksuaal – kes alles nüüd julgeb tasapisi kapist välja tulla – ning kaks britti, kes tellisid ususõjaks valmistudes endale internetikaubamajast Amazon teosed «Koraan võhikutele» ning «Islam võhikutele».

Kohtuütluste järgi kogutakse värskelt värvatud ühte hoonesse, kus neid käib järjest «töötlemas» terve rida imaame. «Sain aru, et olen vales kohas, kui nad hakkasid ankeetides pärima küsimusi stiilis: kui sa sured, kellele me helistame?» meenutab anonüümne 32-aastane Euroopast pärit endine värvatu. Ta mõtles, et liitus võitlusega kõigest selleks, et sõdida Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastu.

Analüütikud usuvad nüüd, et radikaliseerumisele on eriti altid just need noored, kelle teadmised islamist on enam kui puudulikud. Homoseksuaalist Euroopa vabatahtlik tunnistas, et pöördus islamisse lihtsal põhjusel: kultuur tundus huvitav ja see oli lihtne. «Nad nõudsid ainult ühteainsat palvet ja mitte mingit varasemat arusaamist usust,» rääkis mees. «Puudus igasugune hierarhia ja kõik oli tehtud tegelikult selleks, et elada mõnusat elu.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles