Prantsuse kuurortlinnad tõotavad burkiinikeelu säilitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Prantsusmaa kuurortlinnad suhtuvad trotslikult kohtuotsusesse, millega tühistati eile burkiinikeeld Villeneuve-Loubet' linnas.

Kõrgeima halduskohtu riiginõukogu otsus puudutab otseselt vaid ühte Prantsuse Riviera linna, kuid loob pretsedendi, mis viib eeldatavasti keelu tühistamiseni veel umbes 30 linnas.

Kohus leidis, et kohalikud võimud võivad isikuvabadusi piirata vaid tõestatud ohu puhul avalikule korrale, kuid Villeneuve-Loubet's viimast ei ole.

Viimastel kuudel on kümned Prantsuse linnad keelustanud mosleminaiste supelkostüümi burkiini kandmise, pidades seda ühildamatuks Prantsusmaa ilmaliku vabariigi põhimõtetega. Politsei on seejärel burkiinisid kandnud mosleminaisi muuhulgas Nice'is ja Cannes'is mitmel korral trahvinud.

Prantsuse riiginõukogule esitasid hagi Inimõiguste Liiga ja üks islamofoobia-vastane rühmitus. Kohtuotsust tervitasid nii ÜRO kui Prantsuse islamiusu nõukogu, kelle sõnul on see terve mõistuse või.

Lõuna-Prantsusmaa kuurortlinnad kuulutasid aga, et burkiinikeeld jääb jõusse ning kogu keha varjavate supelkostüümidega naisi trahvitakse ka edaspidi.

«Nüüdsest on kõigi kohus maha rahuneda, sest ainult nii on võimalik vältida avalikkuse häirimist, ja püüelda rahuliku kooselu poole,» sõnas siseminister Bernard Cazeneuve.

Nice'i linnavalitsuse teatel jätkatakse burkiinisid kandvate naiste trahvimist. Fréjusi paremäärmuslasest linnapea David Rachline ütles, et burkiinikeeld on endiselt jõus.

Korsika Sisco linna sotsialistist linnapea Ange-Pierre Vivoni ütles, et augusti algul marokolastest suvitajate ja kohalike vahel tekkinud vastasseisu järel kehtestatud burkiinikeeld jääb linnaelanike ja vara turvalisuse huvides kehtima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles