May kutsus ministrid Brexiti-nõupidamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministrite nõupidamine peaministri suveresidentsis Chequersis.
Ministrite nõupidamine peaministri suveresidentsis Chequersis. Foto: PA/Scanpix

Briti peaminister Theresa May kutsus täna valitsuse ministrid esimesele Euroopa Liidust lahkumise nõupidamisele pärast suvevaheaega.

Kuuldavasti ei ole valitsuses EList lahkumise sammudes üksmeelt. Rahandusminister Philip Hammond tahab väidetavalt kokkulepet, mis võimaldaks Suurbritannial jääda ELi ühisturu liikmeks, teised, referendumil Brexitit pooldanud ministrid sooviks ka sealt lahkuda.

Segadused valitsevad ka ministeeriumide rollis läbirääkimistel Brüsseliga, eriti ebaselge on välisministeeriumi, rahvusvahelise kaubanduse ministeeriumi ja Brexiti-ministeeriumi tööjaotus.

Peaministri maaresidentsis Chequersis peetav kohtumine on ajurünnak Brüsseliga läbirääkimistaktika ja selle peaeesmärkide paikapanekuks.

Britid hääletasid 23. juuni referendumil EList lahkumise poolt, mistõttu pani ameti maha May eelkäija David Cameron, kes oli püüdnud mõjutada rahvast jäämise poolt hääletama.

Ka May ise oli ELi jäämise poolt, kuid peaministriks saades rõhutas ta, et «Brexit on Brexit» ja nüüd tuleb mõelda, kuidas see teoks teha.

Uus peaminister määras selleks kõige tähtsamate Brexiti-ministeeriumide etteotsa kolm ELi liikmesuse vastast ministrit, neist endise Londoni linnapea Boris Johnsoni välisministriks.

May on öelnud, et EList lahkumise ametlikku protsessi ei käivitata enne järgmise aasta algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles