Kasahstani ootavad ees erakorralised presidendivalimised

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev kirjutas alla dekreedile, mille kohaselt toimuvad riigis 3. aprillil erakorralised presidendivalimised.

Nazarbajev on varem mõista andnud, et ta on valmis riigipea ametis jätkama nii kaua, kui tema tervis seda võimaldab. Esmaspäeval teatas 70-aastane riigipea soovist korraldada presidendivalimised juba mõne kuu pärast, vahendas RIA Novosti.

Vastava avalduse tegi energiavaraderikka riigi «rahva juht» pärast seda, kui riigi põhiseaduskohus otsustas, et varem parlamendi heakskiidu pälvinud põhiseadusparandus, mis võimaldanuks referendumi tulemusel pikendada Nazarbajevi ametivolitusi üheksa aasta võrra 2020. aastani, pole seadusega kooskõlas.

Nazarbajev saanuks põhiseaduskohtu otsusele panna veto, kuid ta loobus sellest. Nazarbajev ütles otsust kommenteerides, et tegu on Kasahstani jaoks ajaloolise demokraatia õppetunniga. «Riigi kõrgematest huvidest lähtudes, otsustasin referendumit mitte korraldada,» selgitas Nazarbajev teisipäeval.

Nazarbajevi otsust on kiitnud ka Euroopa Ülemkogu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Catherine Ashton, kelle hinnangul on selline samm Kasahstani pikaajalistes huvides.

Nazarbajevi ametiaeg lõpeb 2012. aastal, kuid nelja aasta eest otsustas parlament, et tal on õigus kandideerida riigipeaks seni, kuni ta soovib.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles