Austria presidendivalimised lükkuvad edasi liimi pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria eelmine president Heinz Fischer.
Austria eelmine president Heinz Fischer. Foto: AP/Scanpix

Austria 2. oktoobrile määratud presidendi kordusvalimised tuleb edasi lükata, kuna liim posti teel saadetavatel hääletussedelitel ei kleebi, ütles täna siseminister Wolfgang Sobotka.

«Me taotleme parlamendilt valimiste edasilükkamist,» ütles siseminister, kelle sõnul on võimalikud uued kuupäevad 27. november või 4. detsember.

Austria on presidendita alates Heinz Fischeri tagasiastumisest 8. juulil. Teda on ajutiselt asendanud parlamendi spiiker ja kaks asespiikrit.

Austria ülemkohus tühistas juulis maikuiste presidendivalimiste tulemused, rahuldades kaebused protseduuriliste rikkumiste kohta.

Valimiste teises voorus sai endine roheliste juht Alexander van der Bellen 50,3 protsenti häältest ja tema vastaskandidaat Norbert Hofer Vabadusparteist (FPÖ) 49,7 protsenti. Van der Belleni ülekaal oli umbes 31 000 häält.

Hofer tunnistas lüüasaamist, kuid tema erakond kaebas valimistulemused kohtusse.

Austria presidendi roll on suuresti tseremoniaalne, kuid Hoferi võit annaks uut hoogu Euroopa tõusvatele populistlikele liikumistele.

Mõlemad kandidaadid on valimiste edasilükkamisele toetust avaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles