Kerry sõnul võib relvarahu olla viimane võimalus Süüria päästmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süürias relvarahuga üritatakse lõpetada üle viie aasta kestnud konflikti.
Süürias relvarahuga üritatakse lõpetada üle viie aasta kestnud konflikti. Foto: AP/Scanpix

Ühendriikide välisminister John Kerry avaldas esmaspäeval arvamust, et  USA ja Venemaa vahendatud relvarahu võib olla viimane võimalus Süüria päästmiseks.

Kerry sõnul peab relvarahu toimima saama, sest sõja lõpetamiseks on ainus lootus poliitilise lahenduse leidmine.

Süürias jõustus esmaspäeval relvarahu, millega üritatakse lõpetada üle viie aasta kestnud konflikti.

USA ja Venemaa reedel vahendatud relvarahu jõustus kohaliku aja järgi kell 19.00 (Eesti aeg sama) üle terve Süüria, välja arvatud pühasõdalaste kontrollitud aladel.

«Veel on vara mingisuguseid järeldusi teha, kuid paar tundi pärast vaherahu laekunud raportites on märke vägivalla vähenemisest, » ütles Kerry.

«Hoolimata kõigist kahtlustest ja lähipäevadel kerkivatest suurtest väljakutsetest on sel plaanil siiski võimalus toimida,» lisas välisminister.

Aleppo linnas viibivate AFP korrespondentide sõnul on tulistamine linnas peatunud. Viimane rakett tulistati valitsuse kontrollitud ala suunas viis minutit enne relvarahu jõustumist, mässuliste alasid poldud tulistatud kaks tundi enne relvarahu jõustumist, lisasid korrespondendid.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles pärast kõnelusi USA ametivenna John Kerryga, et relvarahu esimene etapp kestab pärast jõustumist 48 tundi ning püsimise korral jätkatakse selle pikendamist 48 tunni kaupa.

Sel perioodil peab Süüria režiim hoiduma lahingulendudest kindlaks määratud ja opositsiooni hõivatud kohtades, lausus Kerry tollal. Leppe alusel peavad nii opositsiooni- kui režiimiväed peatama kõik rünnakud, kaasa arvatud pommitamised, ning hoiduma mis tahes püüdlustest hõivata lisaalasid relvarahu hõlmatud osapoolte arvelt, lisas ta.

Kui relvarahu nädala vastu peab, järgnevad kahe riigi koordineeritud rünnakud Fateh al-Shami Rinde (endise nimega Al-Nusra Rinne) mässulistele ja äärmusrühmitusele Islamiriik (IS). Seni teadaolevalt pole USA ja Venemaa Süürias koos õhulööke sooritanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles