Briti kaitseminister: Mosuli piiramine algab paari nädala jooksul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Pealetung Iraagi linna Mosuli piiramisrõngasse võtmiseks peaks algama järgneva paari nädala jooksul, ütles Suurbritannia kaitseminister Michael Fallon reedel pärast Iraagi-visiiti.

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) kontrollib Mosulit 2014. aasta juunist. Briti hävitajad osalevad USA-juhitud koalitsioonis, mis ründab rühmitust nii Iraagis kui ka Süürias.

"Kuigi Mosul on suur ja keeruline linn, siis see langeb ruttu. Mina ootan, et operatsioon selle piiramisrõngasse võtmiseks algab järgneval paaril nädalal," lausus Fallon Londonis pärast kolmepäevast visiiti Iraaki.

Iraagi üksused on rünnaku ootuses juba koondumas, lisas ta.

"Peaksime saama Daeshi Iraagist välja järgnevatel kuudel," ütles minister, kasutades IS-i varasemat nimekuju.

Piiramisrõngasse võtmisel osalevad Iraagi sõjavägi ja politsei, valitsusmeelsed võitlejad ja kurdi pešmergad. Eelmainitud üksustest mõned pole kunagi koos tegutsenud ning neil pole ühist käsuliini.

ÜRO hinnangul peab lahingutegevuse eest ära liikuma kuni miljon kohalikku elanikku.

Kõrged USA sõjaväelased vihjavad, et pealetung Mosulile võib alata oktoobris, kuid operatsiooni alguse ning linna sisenemise eel tuleb lahendada mitmed olulised sõjalised, poliitilised ja humanitaarküsimused.

Üheks probleemiks on Qayara naftaväljal põlevad puurkaevud, mille möödunud kuul taganenud IS-i võitlejad põlema panid. Tulekahjust tõusetuv must suits segab sõjalennukite tegevust ning ohustab sinna kogunenud üksuste ja tsiviilisikute tervist. Qayara asub Mosulist umbes 65 kilomeetrit lõunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles