Stubb teeb Karjalas lobitööd maamüügikeelu tühistamiseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Stubb
Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Venemaal kolmepäevasel külaskäigul viibiv Soome välisminister Alexander Stubb püüab muude teemade kõrval teha ka lobitööd krundimüügikeelu tühistamiseks Karjalas.

Stubb kohtus eile Viiburi linnapea, Leningradi oblasti kuberneri Valeri Serdjukoviga ja Peterburi kuberneri Valentina Matvijenkoga, vahendas Ilta-Sanomat.

Vene president Dmitri Medvedev allkirjastas 9. jaanuaril 2011 määruse, mis keelab ära piiriäärsete alade müümise välismaalastele. Lisaks ei tohi müüa seal maad ka välisfirmadele ega kodakondsuseta isikutele.

Soome juures ulatub keeld kohati 300 kilomeetri kauguseni piirist..

Stubbi visiit oli lepitud kokku juba enne maamüügikeelu kehtestamist. «Juhuslikult tuli hea võimalus võtta ka see teema ette,» tõdes ta nüüd.

Stubb teab, et kuberneridel ei ole palju sõnaõigust presidendi tehtud otsuste juures.

«Oleme informatsiooni hankimise reisil. Tahame teada, kuidas maatehingute küsimus mõjutab piirkondlikul tasandil. Me suurendame teema tähtsust piirkondlikul tasandil ja ühtlasi loodame, see selle tähtsus tõuseb ka Moskvas,» selgitas ta.

«Teame hästi, et mingeid allkirju sel reisil ei anda ja samme ettepoole ei teha. Kuid asi edeneb. Usun, et kuna meil on Venemaaga sedavõrd head naabritevahelised suhted, siis leiame mingi loova lahenduse ka sellele,» jutustas ta.

Soome palus Venemaalt lisateavet maamüügikeelu kohta juba 13. jaanuaril, kuid seni on olnud vaikus. Stubb väljendas tookord lootust, et vastus saabub paari nädala jooksul.

«Olen vestelnud sel teemal Venemaa suursaadikuga Soomes, kuid asi võib võtta rohkem aega. Meil pole sellega kiiret,» ütles minister.

Stubb liigub tegelikult ringi oma esivanemate radadel, kuna tema isa ja isapoolsed vanaema ja vanaisa on Karjalas sündinud. Ministri vanavanemad sündisid Viiburis, mis jääb maamüügikeelu alasse. Isa, Göran Stubb sündis Käkisalmis, mida keeld imekombel ei puuduta.

«Arvame, et see on viga, kuna Käkisalmi on piirile nii lähedal,» ütles Alexander Stubb.
Stubb rõhutas, et tema huvi kruntide müümise keelu vastu pole isiklik. Tegemist on tähtsa kultuuri- ja majandussidemega mõlemal pool piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles