Suri Tai kuningas Bhumibol Adulyadej

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej 1995. aastal.
Tai kuningas Bhumibol Adulyadej 1995. aastal. Foto: APICHART WEERAWONG/REUTERS/Scanpix

Kuningapalee teatel lahkus täna 88-aastaselt Tai kuningas Bhumibol Adulyadej, kes oli kõige kauem troonil olnud monarh maailmas, vahendas AFP.

«Ta suri Siriraj haiglas kell 15.52 (Eesti aeg 10.52) pikaajalise haiguse tagajärjel,» teatas kuninglik õukond.

Bhumibol Adulyadej valitses Taid alates 1946. aastast, olles sellega maailma pikaajalisim valitseja.

Tai sõjaväehunta kontrolli all olev parlament koguneb täna õhtul erakorralisele istungile.

Riigi peaministri sõnul saab vastavalt põhiseadusele kuninga järeltulijaks Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn.

Vasakult paremale: Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn, kuninganna Sikirit ja kroonprintsess Chulabhorn Bangkoki kuningapalees 2010. aastal.  FOTO: Reuters/Scanpix
Vasakult paremale: Tai kroonprints Maha Vajiralongkorn, kuninganna Sikirit ja kroonprintsess Chulabhorn Bangkoki kuningapalees 2010. aastal.  FOTO: Reuters/Scanpix Foto: DAMIR SAGOLJ/REUTERS

Pärast kella seitset kohaliku aja järgi käivitati kõigis Tai telekanalites eriprogrammid, mis algasid mustvalgete fotodega kuningast.

Tailaste jaoks toob kuninga surm määramatuse ja tõotab ebakindlat tulevikku, sest rahva enamik ei ole elanud ühegi teise monarhi võimu all ning Bhumibol oli muidu sügavalt polariseerunud riigi peamine ühendaja.

Bhumiboli troonipärijaks on nimetatud tema 64-aastane poeg kroonprints Maha Vajiralongkorn.

«Valitsus läheb troonipärimisprotsessiga edasi. Valitsus teavitab rahvusassambleed sellest, et Tema Majesteet kuningas määras oma järeltulija 1972. aasta 28. detsembril,» teatas peaminister avalduses, mida kandsid üle kõik Tai telekanalid.

Peaminister teatas ühtlasi, et Tai kuulutab välja aastapikkuse leinaperioodi, mille jooksul piiratakse kogu meelelahutusäri tegevust 30 päevaks.

Kuninga surm on tõsine proovikivi kindralite jaoks, kes haarasid 2014. aastal riigis võimu lubadusega lõpetada kümme aastat kestnud poliitiline kaos ja taastada stabiilsus. Sõjavägi kasutas võimule tõusmiseks ära ka kuninga halvenevat tervist.

Sõjaväel on paleega tihedad sidemed ja paljud taid näevad kahe aasta taguses putšis sammu, mis võimaldab kindralitel troonipärimisprotsessis tekkida võivad segadused likvideerida.

Tema abikaasa Sirikit Kitiyakara, kellega Bhumibol abiellus 1950. aastal enne troonile tõusmist, on sündinud 1932. aastal ja tänini elus, Neil on lisaks troonipärijast pojale ka kolm tütart.

Ametlikult kuningas Rama IX nime kandev Bhumibol pärineb Chakride dünastiast, mis tuli Tais võimule 18. sajandi lõpus.

Alamatel on olnud aastaid aega kuninga lahkumisega harjuda, sest Bhumiboli tervis on olnud halb juba pikka aega ja avalikkuse ees pole teda nähtud enam kuid.

Vajiralongkorni tunnevad taid palju vähem kui tema isa ning oma isaga võrreldava populaarsuse saavutamiseks peab ta tõsiselt pingutama. Ta on seni veetnud suurema osa ajast välismaal, eriti Saksamaal ning ta on kirglik lendur, kes juhib isiklikku Boeing 737.

Pärast 2014. aasta riigipööret on teda sagedamini kodumaal nähtud. Monarhia, mille ta pärib, on üks maailma rikkamaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles