Vene riigitelevisiooni märkused Ungari ülestõusu kohta vihastasid Budapesti (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude tankid ülestõusu algul Budapestis.
Nõukogude tankid ülestõusu algul Budapestis. Foto: SCANPIX

Budapest kutsus täna välja riigis resideeruva Vene suursaadiku seoses Vene telesaates esinenud märkustega 1956. aasta Ungari ülestõusu aadressil.

«Me teeme selgeks, et ei salli kellegi alandavaid märkusi 1956. aasta ülestõusu ja selle kangelaste kohta,» teatas Ungari välisministeerium riiklikule uudisteagentuurile MTI.

Vene riigitelevisioonis nimetati ungarlaste ülestõusu Nõukogude Liidu ülemvõimu vastu märatsemiseks, mille käigus vabastati vanglast tuhandeid endisi natse.

Ungari tähistas pühapäeval 60 aasta möödumist ülestõusu algusest.

Ehkki telesaate kasutatud venekeelne sõna «pogrom» ei kanna antisemiitlikke toone, on sel negatiivne tähendusvarjund Ungaris, kus natsid tapsid ja küüditasid sadu tuhandeid juute.

Vene riigitelevisioonis väideti ka, et ülestõusu orkestreerisid USA ja Lääne-Euroopa riigid.

1956. aasta 23. oktoobril puhkes Ungaris relvastatud ülestõus Nõukogude Liidu ülemvõimu vastu, kui Moskvaga liidus olevad Ungari kommunistlikud võimud avasid tule rahumeelsete meeleavaldajate pihta.

Nõukogude väed otsustasid esmalt riigist lahkuda, ent naasid novembri alguses ja surusid ülestõusu veriselt maha.

Ülestõusu järel hukati sadu inimesi, teiste seas reformimeelne kommunist Imre Nagy, kes kavatses viia Ungari välja Nõukogude juhitud Varssavi paktist.

Hiljutises küsitluses ütlesid umbes pooled 1600 küsitletud venelasest, et Nõukogude Liit tegutses Ungari ülestõusu maha surudes õigesti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles