Kataloonia linnapea võeti iseseisvuslipu eest vahi alla (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuslaste tähelipp estelada.
Kataloonia iseseisvuslaste tähelipp estelada. Foto: AFP/SCANPIX

Täna hommikul kella kaheksa ajal võeti vahi alla Kataloonia Berga linna meer Montse Venturós. Põhjuseks kahtlustus, et ta rikkus valimisseadust ehk lasi valimispäevil linnavalitsuse hoonel rippuda iseseisvuslaste lipul.

Täna hommikul Venturósi koju saabunud politsei viis ta kõigepealt jaoskonda, et meer sealt edasi kohtuniku ette toimetada. Teda süüdistatakse selles, et ta ei võtnud tähega iseseisvuslippu ehk esteladat linnavalitsuselt maha mullu 27. septembril peetud Kataloonia piirkondlike valimiste ja mullu 20. detsembril peetud Hispaania parlamendivalimiste ajal.

Venturós on kaks korda, tänavu 5. aprillil ja 17. oktoobril, keeldunud ise kohtusse tulemast, kirjutas Kataloonia infoagentuur CNA.

Kataloonia valitsuse kõneisiku Neus Munté sõnul on nemad Venturósi ja kõigi teiste katalaani poliitikute ja ametnike poolel, kes seisavad silmitsi Hispaania Rahvaerakonna valitsuse tagakiusamisega.

Venturós kuulub vasakpoolsesse CUPi parteisse. See erakond on üks neist, kes pooldab Kataloonia eraldumist Hispaaniast. «Me saame vabaks. Nemad tahavad meid distsiplineerida ja alistada. Aga meie tahame olla vabad. Nemad tahavad meid kinni pidada. Aga meie saame vabaks,» teatas tema oma erakonna esindaja. «Me oleme kõik Venturósid,» lisas CUPi esindaja.

CUP kutsus rahvast meeri toetuseks meelt avaldama Berga kohtumaja ees. Täna õhtul peaks suurem protest aset leidma ka piirkonna pealinnas Barcelonas. Tuleva nädala pühapäeval peaks Barcelonas aset leidma veel suurem ja juba varem planeeritud iseseisvusmeelsete meeleavaldus, millega avaldatakse toetust katalaani poliitikutele, keda Hispaania võimud seoses mullu nende loata peetud mitteametliku iseseisvushääletuse ja muude analoogsete asjadega vastutusele võtta plaanivad.

Berga asub Barcelonast umbes 80 kilomeetrit sisemaa poole. Seal elab 16 000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles