Lõuna-Korea president teatas tagasiastumiskavatsusest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Park Geun-hye
Lõuna-Korea president Park Geun-hye Foto: JEON HEON-KYUN/AP/Scanpix

Skandaalist ümbritsetud Lõuna-Korea president Park Geun-hye teatas täna avalikus pöördumises, et astub tagasi, kui parlament suudab välja mõelda viisi võimu turvaliseks üleminekuks.

«Jätan minu saatust puudutavad asjad, kaasa arvatud minu ametiaja lühendamise rahvusassamblee otsustada,» lausus Park otseülekandes tehtud avalduses, viidates parlamendile. «Kui valitsev erakond ja opositsiooniparteid mõtlevad välja kava, kuidas piirata riigiasjades tekkivat segadust ja tagada valitsuse turvaline vahetumine, siis astun tagasi selle ajakava ja seaduses sätestatud menetluse alusel.»

Parki viie-aastase ametiaja korraline lõpp on 2018. aasta veebruaris.

Riigipea tegi avalduse pärast nädalaid kestnud suurmeeleavaldusi, mille raames kutsuti presidenti skandaali tõttu tagasi astuma. Sel nädalal läbiviidud küsitluse järgi soovib kümnest lõunakorealasest üheksa Parki lahkumist.

Opositsioonierakonnad valmistuvad tagandamismenetluse alustamiseks ning isegi Parki liitlased tema enda erakonnast on ärgitanud teda auväärselt tagasi astuma.

Prokuratuur süüdistab presidenti ja tema usaldusalust Choi Soon-sili Lõuna-Korea juhtivfirmadelt enam kui 60 miljoni dollari väljapressimises mittetulundusühingutele. Saadud summasid kasutas Choi väidetavalt isikliku kasu saamiseks. Choi, kelle isa oli usutegelane ja Parki pikaajaline mentor kuni oma surmani 1994. aastal, vahistati novembri algul süüdistatuna kelmuses ja võimu kuritarvitamises.

Choile esitati eelmisel nädalal süüdistus võimu kuritarvitamises. Vahistatud on ka kaks presidendi abi.

Park lubas varem uurimisega koostööd teha, kuid lükkas viimastel nädalatel tagasi rea prokuratuuri taotlusi tema küsitlemiseks seoses skandaaliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles