Lavrov: Venemaa ja Süüria ei ole Türgi sõdurid tapnud rünnaku taga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud Türgi sõduri isa matusetseremoonial Ankaras möödunud nädala reedel.
Hukkunud Türgi sõduri isa matusetseremoonial Ankaras möödunud nädala reedel. Foto: BURHAN OZBILICI/AP/Scanpix

Moskva ega Damaskus ei ole seotud Süüria põhjaosas tehtud rünnakuga, milles sai surma neli Türgi sõdurit, ütles täna Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Ei Venemaal ega Süürial, nende õhujõududel ei ole sellega mingit seost,» kinnitas Lavrov ühisel pressikonverentsil Türgi ametivenna Mevlüt Çavuşoğluga.

Türgi sõjavägi süüdistab 24. novembri rünnakus Süüria režiimivägesid. Rünnak korraldati Süüria põhjaosas Al Babi piirkonnas täpselt aasta pärast seda, kui Türgi hävitajad tulistasid Süüria piiril alla Vene ründelennuki. See vahejuhtum viis kahe riigi suhted kaheksaks kuuks madalseisu.

Venemaa ja Türgi toetavad Süüria sõjas vastaspooli ning riigijuhid Vladimir Putin ja Reecp Tayyip Erdoğan on pidanud viimase nädala jooksul Süüria teemal kolm telefonivestlust.

Lavrovi sõnul peavad Moskva ja Ankara terroristide vastasele võitlusele keskendumiseks jätkama oma tegevuste koordineerimise tõhustamist. «Me koordineerime oma tegevust USA juhitava koalitsiooniga, kuhu Türgi kuulub, eesmärgiga vältida ettekavatsemata vahejuhtumeid. Seetõttu oleks mõttekas kontrollida nende kanalite kaudu, kes seal lendas ja kes mitte,» sõnas ta.

Türgi viib alates 24. augustist koos Ankara-meelsete Süüria ülestõusnutega Süüria põhjaosas läbi operatsiooni Eufrati kilp, mille eesmärk on puhastada Türgi piiri äärsed alad äärmusrühmituse ISIS pühasõdalastest.

Viimastel nädalatel on Türgi väed ja ülestõusnud tunginud peale Al Babi suunas.

Erdoğan ütles eile, et Türgi väed on Süürias selleks, et hävitada Süüria president Bashar al-Assad, keda toetab Venemaa. Moskva on nõudnud Türgilt Erdoğani märkuste kohta selgitust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles