Hiinale ei meeldi Taiwani presidendi USA visiit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Tsai Ing-wen (vasakul), USA tulevane president Donald Trump (keskel) ja Hiina president Xi Jinping
Taiwani president Tsai Ing-wen (vasakul), USA tulevane president Donald Trump (keskel) ja Hiina president Xi Jinping Foto: AP/Scanpix

Hiina võimud seisavad vastu Taiwani presidendi visiidile USAsse ja väidavad, et külastusel on poliitilised motiivid. 

Taiwani president Tsai Ing-wen külastab kava kohaselt USAd jaanuaris teel Nicaraguasse, Guatemalasse ja El Salvadori, mis kuuluvad saareriigi väheste liitlaste sekka.

«Transiitdiplomaatia on üks Taiwani mitmetest väiklastest sammudest,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ajakirjanikele. «Visiidi tegelikud poliitilised eesmärgid on selgelt näha.»

Suhted Hiina ja Taiwani vahel on pidevalt halvenenud pärast Tsai Ing-weni ametisse asumist mais. Peking on pärast seda nendega igasuguse ametliku suhtluse katkestanud. Hiina esitas USA-le telefonivestluse tõttu protestinoodi, mille peale Trump süüdistas sotsiaalmeediakanalis Twitter Pekingit valuutaga manipuleerimises ja Lõuna-Hiina mere militariseerimises.

Ükski USA president või valitud riigipea pole rääkinud  Taiwani liidriga alates 1978. aastast, kui Jimmy Carteri valitsus teatas, et tunnustab ainsa legitiimse Hiina valitsusena Pekingis tegutsevat kommunistide valitsust. Sellele järgnes diplomaatiliste sidemete katkestamine Taiwaniga 1979. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles