Suri astronaut John Glenn

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval lahkus 95-aastasena USA astronaut ja endine Ohio senaator John Glenn.

«Vanadel inimestel on samuti unistusi ja ambitsioone. Miks istuda kuskil diivanil, see on minu suhtumine,» on öelnud Glenn, kes viidi haiglasse nädal tagasi. Tema tervis oli kehv olnud juba pikemat aega.

Discovery pardal sai Glennist 1998. aastal 77-aastasena vanimana kosmoses käinud inimene.

John Herschel Glenn (sündinud 18. juulil 1921 Cambridge'is Ohios) oli endine Ameerika Ühendriikide astronaut ja poliitik, kes lendas esimese ameeriklasena ümber maakera.

Glenn valiti 1959. aastal NASA esimesse astronautide gruppi ning 20. veebruaril 1962. aastal tegi ta Friendship 7 pardal kolm tiiru Maa orbiidil. Teda võeti vastu rahvuskangelasena ja temast sai president Kennedy perekonnasõber. Glenn oli Mercury projekti viimane elusolev liige.

«Kui John Glenn tegi esimese ameeriklasena ringi ümber maa, siis sai temast kangelane selle sõna kõigis tähendustes,» ütles Barack Obama 2012. aastal, kui andis Glennile üle Presidendi Vabadusmedali.

Glenn lahkus NASAst 1964. aasta alguses ning otsustas siirduda ärisse ja poliitikasse. Aastatel 1965–1974 tegutses ta ettevõtluses ning 1974–1999 esindas Ohiot USA senaatorina. Aastatel 1976 ja 1984 osales ta Demokraatliku Partei presidendikandidaatide eelvalimistel.

Kosmosesüstiku Discovery (STS-95) pardal sai John Glennist 1998. aastal 77-aastasena vanimana kosmoses käinud inimene. Tema peamine ülesanne oli osaleda vananemist käsitlevates uuringutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles