Kelam: Ülemkogu peab otsustama kõrgendatud tasemega ja tõhusa Ida-partnerluse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlament.
Europarlament. Foto: SCANPIX.

Euroopa Parlamendi täiskogu arutas täna ettevalmistusi järgmisel nädalal toimuvaks Euroopa Ülemkoguks.

Euroopa Rahvapartei-Euroopa Demokraatide (ERP-ED) fraktsiooni nimel sõna võtnud Tunne Kelam juhtis Prantsuse eesistuja tähelepanu sellele, et finantskriisi kõrval peab Ülemkogu tegema põhimõttelised järeldused Georgia - vastasest invasioonist, vahendas ta pressiesindaja.

«Vältimaks sellist laadi agressioonide kordumist, peab Euroopa Liit näitama, et «jõust sünnib õigus» - idee rakendamine osutub sissetungija jaoks absoluutselt ebasoodsaks,» ütles Kelam.

Kõneleja sõnul peaks Ülemkogu tegema järelduse, et suveräänsesse riiki jõuga sissetung Julgeolekunõukogu alalise liikme poolt on kõigutanud mitte üksnes regionaalset julgeolekut, vaid rahvusvahelise julgeoleku paradigmat.  

«Kui Ülemkogu ei tõmba selgeid piire, avab see tee edasistele
jõudemonstratsioonidele - Ukraina, Moldova ja teiste vastu,» hoiatas Kelam. 

ERP-ED esindaja soovitas Ülemkogul otsustada kõrgendatud tasemega ja tõhusa Ida-partnerluse käivitamine. «Euroopa Liidu enda huvides on aidata kaasa tugeva ja demokraatliku Georgia tekkele,» tõdes Kelam. 

Kelam kritiseeris ka sotsialistide fraktsiooni juhtkonna hiljutisel Moskva-visiidil tehtud avaldusi, mille kohaselt EL ja Venemaa vajavat teineteist enam kui kunagi varem.

Lisaks väideti, et Venemaa ja EL peaksid koostööd tegema täitmaks
rahvusvahelist julgeolekuvaakumi, mida võimalikult tekitavat USA nõrgenemine. 

«Tajun nende avalduste tegijate peades ohtlikku segadust, kes on meie tõelised liitlased ning kes on tegelikult huvitatud Euroopa lõhestamisest ja nõrgestamisest,» väitis Kelam.  

Duuma Föderatsiooninõukogu esimees Mironov tänas Moskvas sotsialiste
«tasakaalustatud positsiooni» eest Europarlamendi resolutsiooni vastuvõtmisel septembri algul. 

Tunne Kelam kutsus Prantsuse eesistujat üles reageerima ka Moskva poolt jätkuvale Vene passide jagamisele välismaal. 

«See tähendab, et tekitatakse  kunstlikult Vene kodanikke, kes seejärel vajavad president Medvedevi doktriini kohaselt Moskva kaitset.  Niiviisi valmistatakse ette uusi rahvusvahelisi kriisikoldeid,» nentis Kelam.

Kõneleja arvates saab EL reageerida esiteks sellega, et keeldub viisadest neile vastloodud kodanikele, eriti aga Vene uute protektoraatide juhtidele, teiseks sellega, et kehtestab Gruusia ning Ukraina kodanikele Venemaast ulatuslikumad viisasoodustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles