Obama lubas vastust Vene küberrünnakutele

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: AP/Scanpix

USA president Barack Obama ütles neljapäeval, et Washington annab vastuse Venemaa sekkumisele küberrünnakutega Ühendriikide valimisprotsessi.

"Minu hinnangul pole kahtlust, et kui mõni välisriigi valitsus üritab mõjutada meie valimiste austust, peame me samme astuma," ütles Obama riigiraadio uudistele (NPR News), lisades, et USA vastab "valitud ajal ja kohas".

Presidendi märkused on seni selgeim märk sellest, et vastumeetmeid, mida Ühendriikide valitsus kavandab, ei ole veel ellu viidud. Asepresident Joe Biden lubas oktoobris, et Venemaa küberrünnakud ei jää vastuseta.

Obama sõnul võivad mõned vastusammud olla nähtavad ja leida avalikkuses kajastamist, ning osad mitte.

Ta ütles, et on edastanud Vene presidendile Vladimir Putinile oma seisukoha häkkimiste kohta.

Obama on andnud USA luureteenistustele korralduse viia häkkimiste suhtes läbi täiemahuline juurdlus ja esitada talle raport enne ametist lahkumist 20. jaanuaril.

Obama annab reede õhtul enne jõulupuhkusele minekut pressikonverentsi.

Obama pressikonverents langeb ajale, kui Washingtonis kütab kirgi Luure Keskagentuuri (CIA) hinnang, mille kohaselt sekkus Venemaa küberrünnakutega USA presidendivalimistesse, et aidata kaasa vabariiklase Donald Trumpi võidule.

USA luurejuhid teatasid oktoobris, et Venemaa on üritanud küberrünnakutega sekkuda USA valimistesse ja õõnestada protsessi usaldusväärsust. Ühendriikide luurekogukond on nüüd läinud sammu kaugemale, väites, et küberrünnakute eesmärk oli kahjustada demokraatide presidendikandidaati Hillary Clintonit ja aidata vabariiklast Donald Trumpi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles