Le Pen kavatseb Brüsselilt nõuda suveräänsuse alustalade taastamist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa presidendikandidaat Marine Le Pen
Prantsusmaa presidendikandidaat Marine Le Pen Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Prantsusmaa presidendikandidaat Marine Le Pen hakkab tegema kampaaniat Euroopa Liidust lahkumise toetuseks, kui Brüssel ei kavatse taastada liikmesriikide kontrolli muu hulgas sisserände ja oma majanduspoliitika üle. 

Presidendikandidaat on varem lubanud eurost loobuda ja korraldada Brexiti-laadse rahvahääletuse Prantsusmaa liikmesuse üle Euroopa Liidus.

«Ma ei ole meelt muutnud,» kinnitas Le Pen ajakirjanikele.

«Kui ma seitsmendal mail võidan, siis ma kavatsen viivitamatult alustada Euroopa Liiduga läbirääkimisi, et taastada Prantsusmaa territoriaalne, majanduslik, rahanduslik ja seadusandlik suveräänsus, mis on iseseisvuse neli alustala,» ütles Le Pen.

Presidendikandidaadi sõnul on keskel kohal piiride kontrolli ja kaitse juurde naasmine ning Euroopa Liidu seaduste ülimuslikkuse tühistamine liikmesriikide seaduste üle.

Brittide rahvusringhääling BBC edastas varem sel nädalal, et Prantsuse presidendikandidaadi Marine Le Peni sõnul võib Prantsusmaa loobuda eurost ja naasta rahvusvääringu ning valuutakorvi ECU juurde, kui ta peaks võitma eelseisvad presidendivalimised.

ECU (European Currency Unit) oli Euroopa Liidus enne euro kasutuselevõttu 1999. aastal. ECU loodi ühenduse tollaste liikmesriikide valuutade põhjal ning seda kasutati arveldusliku koondühikuna.

Immigratsiooni- ja ELi vaenulik Rahvusrinne kogus mullu oktoobris kohalike omavalitsuste valimistel 27 protsenti häältest.

Prantsuse presidendivalimiste esimene voor toimub 23. aprilli ja teine 7. mail.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles