USA luure: Trumpi-lekked ei pärine meilt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Clapper.
James Clapper. Foto: USA TODAY Network/Sipa USA/Scanpix

USA luurekoordinaator James Clapper väljendas eile Donald Trumpile sügavat jahmatust seoses julgeoleku infotunnilt lekkinud üksikasjadega plahvatusohtlikest, kuid põhjendamata süüdistustest tulevase presidendi kohta.

Ühendriikide luureametnikud esitasid möödunud nädalal nii Trumpile kui president Barack Obamale kokkuvõtte võimalike piinlike süüdistuste kohta, teatasid CNN, The New York Times ja muu meedia.

Clapperi avalduses on öeldud, et rääkis Trumpiga telefonitsi kinnitamata süüdistustest, et vabariiklase abid mängisid USA valimiste võitmiseks kokku Kremliga, ning et Venemaal on kompromiteerivat teavet Trumpi kohta.

«Sel õhtul oli mul võimalus arutada presidendiks valitud Trumpiga viimaseid meediakajastusi meie reedese briifingu kohta,» lausus Clapper.

«Ma väljendasin oma sügavat jahmatust ajakirjanduses ilmunud lekete kohta ning me jõudsime mõlemad üksmeelele, et need on äärmiselt kahjulikud meie riigi julgeolekule,» märkis ta.

Trump tõrjus eilsel pressikonverentsil raevukalt süüdistusi sidemetest Venemaaga ning ründas sellega seoses USA luureagentuure ja meediat.

Kuid Clapperi sõnul ütles ta tulevasele presidendile end kahtlevat, et leke lähtub luurekogukonnast.

«Ma rõhutasin, et see dokument ei ole USA luurekogukonna toode, ning et ma ei usu, et lekked sealt pärinesid,» lausus Clapper.

«Luurekogukond ei ole andnud mingit hinnangut dokumendi usaldusväärsuse kohta ning me ei tuginenud sellele oma järeldustes mitte mingil moel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles