Nimekiri: need on praegu kümme maailma aktuaalsemat piiritara (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirimüür üle roniva migrandiga Hispaania Põhja-Aafrika enklaavis Ceutas.
Piirimüür üle roniva migrandiga Hispaania Põhja-Aafrika enklaavis Ceutas. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Eile allkirjastas USA president Donald Trump määruse, millega peaks kerkima Mehhiko piirile müür. 1989. aastal, mil Berliini müür langes, kaitses maailma eri paigus piire 16 suurt müüri.

Eelmisel aastal oli see number kasvanud 66ni. Uudisteagentuur AFP koostas nimekirja tänapäeva tähtsamatest piirimüüridest.

UNGARI: Euroopa migrandikriisi tuules kerkis Ungari piirile Serbiaga möödunud aasta septembris 177-kilomeetrine piiritara, varem oli sama saatus tabanud Horvaatia piiri. Piirkonnas asuvad teised riigid nagu näiteks Sloveenia, Austria, Makedoonia, Bulgaaria ja Kreeka võtsid ette sarnaseid, kuid palju väiksemamahulisi samme.  

Piir Ungari ja Serbia vahel. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix
Piir Ungari ja Serbia vahel. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

MAROKO okupeeritud Lääne-Sahara: maailma kõige vanem turvatara eraldab Maroko territooriumi Lääne-Saraha iseseisvumist nõudva Polisario Rinde kontrolli all olevatest aladest. Liivamüür on 2735 kilomeetrit pikk.

SAUDI ARAABIA- IRAAK: vastuseks äärmusühenduse Islamiriik (ISIS) esilekerkimisele lisasid saudud juba olemasolevale seitsme meetri kõrgusele tarale Iraagi piiril veel ühe 900-kilomeetrise tara, 78 jälgimistorni, kümme mobiilse jälgimise sõidukit, 32 kiirreageerimiskeskust ja kolm kiirereageerimisrühma.

Saudi Araabia julgeolekutöötaja valvamas piiril Iraagiga. Foto: FAYEZ NURELDINE
Saudi Araabia julgeolekutöötaja valvamas piiril Iraagiga. Foto: FAYEZ NURELDINE Foto: FAYEZ NURELDINE/AFP

IISRAEL-LÄÄNEKALLAS: Iisral alustas turvatara ehitust 2002. aastal, teatades, et see aitab palestiina mässuliste rünnakud lõpetada. Kriitikute sõnul on ettekäänet kasutatud hoopis maatükkide endalekrabamiseks ning de facto piiri rajamiseks.

Jõuluvanaks riietatud palestiinlane müüri ääres pisargaasi eest jooksmas. Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix
Jõuluvanaks riietatud palestiinlane müüri ääres pisargaasi eest jooksmas. Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix Foto: Nasser Nasser/AP

USA-MEHHIKO: USA president Bill Clinton üritas 1990, aastatel USA lõunapiiri kindlustada, piiripoliitika muutus karmimaks pärast 2001. aasta terrorirünnakuid. 2006. aastal võttis USA vastu kindla piiri seaduse ja ehitas paari järgmise aasta jooksul Mehhiko piirile 1000-kilomeetrise tõkke.

Mehhiko ja USA vaheline tara Tijuanas. Foto: GUILLERMO ARIAS/AFP/Scanpix
Mehhiko ja USA vaheline tara Tijuanas. Foto: GUILLERMO ARIAS/AFP/Scanpix Foto: GUILLERMO ARIAS/AFP

KREEKA-TÜRGI: Kahe riigi suhete parandamise kõrval ja maamiinide eemaldamise järel muutus Kreeka Euroopasse pürgivate migrantide sisenemisriigiks just samal hetkel, mil riigi majandus hakkas kokku kukkuma. 2012. aastal ehitas Kreeka piirile 11-kilomeetrise tara.

PÕHJA-IIRIMAA: Belfastis on olnud 99 rahujoont, mille eesmärgiks oli eraldi hoida protestantide ja katoliiklaste kogukondi. Vanim neist pärineb 1969. aastast. 1998. aasta rahulepingust hoolimata on müürid kasvanud nii pikkuses kui ka arvus.  

Põhja-Iirimaa piiripatrul 1940ndatel valvamas. Foto: Topography/Scanpix
Põhja-Iirimaa piiripatrul 1940ndatel valvamas. Foto: Topography/Scanpix Foto: Topography/

HISPAANIA-MAROKO: Hispaania Põhja-Aafrika enklaavid Ceuta ja Melilla on Euroopa pinnale pürgivate inimeste eemalehoidmise tõttu kõrged ja kaitstud. Paljud on üritanud tormijooksuga piiri vallutada ning surma saanud, mitmeid on maha lasknud Maroko võimud.

INDIA-BANGLADESH: 1993. aastast saadik on India järk-järgult asunud Bangladeshi okastraataiaga ümbritsema. Käigu eesmärgiks on immigratsiooni takistada. Piiri täpne asukoht tekitab segadust ning nüüdseks on jäänud umbes 100 000 inimest hüljatuna elama eikellegimaale, kus kumbki pool ei paku avalikke teenuseid.

India piirivalvurid valvamas piiril Bangladeshiga. Foto: PARTHAJIT DATTA / STRDEL/AFP/ Scanpix
India piirivalvurid valvamas piiril Bangladeshiga. Foto: PARTHAJIT DATTA / STRDEL/AFP/ Scanpix Foto: STRDEL/AFP

KÜPROS: Novembris 1983 kuulutati saare ülemisel kolmandikul välja Põhja-Küprose Türgi Vabariik. Ülejäänud saarel toimib 1974. aastast rahvusvaheliselt tunnustatud Küprose Vabariik. Kahe osa vahel on müür.

Piir Küprose kahe osa vahel. Foto: FLORIAN CHOBLET/AFP/Scanpix
Piir Küprose kahe osa vahel. Foto: FLORIAN CHOBLET/AFP/Scanpix Foto: FLORIAN CHOBLET/AFP
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles