Prantsuse poliitikud: Trump ja Putin testivad Euroopa ühtsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Pierre Raffarin.
Jean-Pierre Raffarin. Foto: THOMAS SAMSON/AFP/SCANPIX

Rühm Prantsusmaa vetranpoliitikuid jõudis järeldusele, et tõenäoliselt üritavad Donald Trump ja Vladimir Putin Euroopa kaarti vastavalt omaenda nägemusele ringi teha – seda eriti tingimustes, kus Suurbritannia on lahkumas Euroopa Liidust.

Endine Prantsusmaa peaminister, aastail 2002-2005 ametit pidanud konservatiiv Jean-Pierre Raffarin väljendas kartust, et Washingtoni administratsioon on võtnud sihikule üksikud Euroopa riigid, panemaks sellega proovile ühenduse ühtsust.

Londoni meeleheitlik vajadus uute kaubanduslepete järele Ameerikaga võib prantslaste hinnangul osutuda hoovaks, mille abil Euroopa Liitu õõnestada.

Just Suurbritannia peaminister Theresa May oli esimene võõrriigi juht, kes pärast valimisi Valget maja külastas – Trump lubas seal talle, et uus leping sünnib varsti pärast riigi euroliidust lahkumist.

«Trump püüab hoida Euroopa Liitu Brexiti pantvangis,» ütles Raffarin. Täpselt sama taktikat võib tema ja tema kolleegide hinnangul kasutada ka Venemaa president Vladimir Putin.

«Ameerika tahab teha oma sõpradega kahepoolseid lepinguid. Selline lähenemine pole vastuvõetav – me oleme Euroopa Liidus ühtsed ja me peame jääma kokku,» lausus prantslane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles