Ansip osaleb homsel Liibüa-teemalisel ELi ülemkogul

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusjuht Andrus Ansip Brüsselis.
Valitsusjuht Andrus Ansip Brüsselis. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip sõidab täna Brüsselisse, et osaleda reedel toimuval Euroopa Ülemkogu erakorralisel kohtumisel, mis on pühendatud olukorrale Liibüas.

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid arutavad võimalusi konflikti lahendamiseks Liibüas, ebaseadusliku rändega seotud probleeme, ressursside eraldamist humanitaarkatastroofi tõkestamiseks ning oma kodanike evakueerimisega seotud küsimusi, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Õhtupoolikul algab euroala riikide riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametlik kohtumine, kus arutatakse majanduspoliitika koordineerimise tõhustamist konkurentsivõime suurendamise nimel eurotsoonis.

ELi välisministrid rõhutavad rahvusvahelist survet kodusõja lõpetamiseks Liibüas ning Gaddafi lahkumiseks

Euroopa Liidu välisministrid kinnitasid tänasel kohtumisel Brüsselis, et rahvusvahelist Gaddafi režiimi vastast survet Liibüas tuleb jätkata eesmärgiga, et kodusõda lõppeks ja Gaddafi võimust loobuks, vahendas Eesti välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on äärmiselt oluline, et kõik riigid ÜRO poolt kehtestatud Liibüa-vastastest sanktsioonidest kinni peaksid. «Ka Eesti valitsus ühines täna sanktsioonidega ning eriti oluline on, et relvamüügikeeld Liibüale ka praktikas jõustuks. See eeldab aga tihedamat kontrolli Vahemerel, et relvalastiga laevad ei pääseks Liibüa sadamatesse,» lisas ta.

Paeti sõnul on kõik Euroopa Liidu riigid üksmeelel, et Gaddafi peab võimult lahkuma ning kodusõda ja vägivald peavad lõppema. «Selleks on vajalik jätkuv rahvusvaheline üksmeel ja see puudutab ka arutelusid võimaliku lennukeelutsooni üle Liibüa õhuruumis,» sõnas ta.

Äärmiselt oluline on ka põgenike abistamine ning humanitaarabi kiire toimetamine abivajajateni. Paeti sõnul on Liibüas erinevatel hinnangutel ootamas kuni kaks miljonit inimest, kes sooviksid pääseda Euroopasse. «Põgenikelaine ärahoidmiseks on oluline aidata inimesi võimalikult tõhusalt Liibüas ning naaberriikides Tuneesias ja Egiptuses. Samuti on vaja tugevdada Euroopa piirivalveagentuuri,» lisas ta.

Eesti toetab Rahvusvahelise Kriminaalkohtu otsust algatada uurimine Liibüas toime pandud võimalike inimsusevastaste kuritegude üle. «Peame oluliseks, et ÜRO Inimõiguste Nõukogu jätkaks olukorra jälgimist,» ütles Paet. «Sealhulgas on tähtis, et viidaks ellu ÜRO Inimõiguste Nõukogu otsus moodustada sõltumatu rahvusvaheline komisjon, kelle ülesandeks on uurida Liibüas toimunud inimõiguste rikkumisi ning teha soovitusi eesmärgiga tagada nende toimepanijate vastutuselevõtmine.»

Eesti välisministri sõnul peavad Euroopa Liit ja NATO Liibüa kriisi lahendamisel tegema tihedat koostööd nii omavahel kui Aafrika Liidu ja Araabia Liigaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles