Ermitaaži direktor: rünnatakse neid, kes on Venemaal teistmoodi (1)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi Ermitaaži muuseumi direktor Mihhail Piotrovski.
Peterburi Ermitaaži muuseumi direktor Mihhail Piotrovski. Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaal on kunstis hakanud liiga palju maksma rahva arvamus, mida ei tohiks rahva kultuuritaseme languse tõttu nii palju kuulda võtta – niimoodi seletas intervjuus Postimehele maailmakuulsa Peterburi Ermitaaži direktor Mihhail Piotrovski järjestikuseid skandaalseid algatusi Venemaal näituste, etenduste ja filmide keelamiseks. «Rahval on halvad instinktid, mida intelligents peaks tagasi hoidma, mitte aitama neid areneda,» ütles Piotrovski.

Eestigi ajalooga tihedalt seotud Peterburis on käimas mitu Venemaa avalikkuse jaoks tähenduslikku protsessi. Kõige rohkem tähelepanu köidab ja kirgi kütab tõsiusklikust kuberneri Georgi Poltavtšenko otsus anda õigeusu kirikule tagasi linna suurim kirik, seni muuseumina tegutsenud Iisaku katedraal. Katedraali tagastamise vastased on seepele korraldanud protestimiitinguid, millele õigeusklikud vastasid omakorda ristikäikudega.

Palju tähelepanu on pälvinud ka rünnakud ühele Venemaa parimale sõltumatule kõrgkoolile Euroopa Ülikoolile, mida ähvardab sulgemine otsitud põhjustel. Sügisel tekkis suurem konflikt Ermitaaži ümber seal avatud belgia kunstniku Jan Fabre’i näituse tõttu. Rahvaaktivistidele ei meeldinud Fabre’i teosed, kus oli kasutatud loomatopiseid ja -skelette, kuigi kunstniku mõte on just kutsuda üles loomi kaitsma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles