Nutt: ainus lahendus on Gaddafi kukutamine

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar al-Gaddafi
Muammar al-Gaddafi Foto: SCANPIX

Poliitik Mart Nutt avaldas arvamust, et Liibüas puhkenud konflikti ainus lahendus saab olla diktaator Muammar Gaddafi kukutamine.

«Liibüa kohta ei julgetud vastuhakku Gaddafi režiimile ennustadagi, aga kui need juba algasid, siis rahutuste veriseks minek on loogiline, sest see oli kõige totalitaarsem-autoritaarsem režiimidest, mille vastu rahvas üles on tõusnud,» selgitas Nutt ETV saates «Välisilm».

Gaddafi võitleb Nuti hinnangul ilmselt viimase veretilgani. «Ta samastas riiki ja iseennast juba 1970. aastail.»

«Lääneriigid püüavad iga hinna eest sõjalist invasiooni vältida, ei taheta kolmandat pingekollet Iraagi ja Afganistani kõrval. Pealegi tehtaks sellega Gaddafi opositsioonile karuteene,» selgitas Nutt.

«Mõneti üllatav on, et osa sõjaväelasi on Gaddafi vastu astunud, sest sõjavägi oli üldiselt hästi selekteeritud. Gaddafi väga ei usalda oma armeed,» rääkis Nutt.

«Liibüa on suhteliselt jõukas riik, millel on suured naftatulud. Seal on vaid natukene Eestist väiksem tulu ühe inimese kohta, Gaddafi on suutnud paljud rahulolematud kinni maksta,» tõdes Nutt.

«Lennukeelutsoon poleks Liibüa puhul ehk efektiivne. Iraak, kus see oli efektiivne, on palju kompaktsem riik, Liibüa puhul on küsimus, kas seda efektiivselt suudetakse tagada ainult rannikul või kogu territooriumil, pealegi läheks see väga kalliks,» kirjeldas Nutt.

«Muud lahendust kui Gaddafi kukutamine kriisi lahendamiseks tegelikult ei ole,» sõnas Nutt. «Ainus lahendus on, kui sõjaväelased Gaddafi tagant ära lähevad, ta kohtu alla antakse või kui ta rahutustes surma saab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles