Allikad: peagi avatakse EL-i sõjaline peakorter

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid Malis rahuvalveoperatsioonil.
Saksa sõdurid Malis rahuvalveoperatsioonil. Foto: Michael Kappeler/AP/Scanpix

Euroopa Liidu sõjaline peakorter bloki julgeolekuoperatsioonide koordineerimiseks avatakse järgneva paari kuu jooksul, teatasid EL-i allikad reedel.

Brexit ning küsimused USA tulevase rolli kohta EL-i julgeoleku tagamisel on andnud hoogu bloki ambitsioonidele astuda samme sõjalise koostöö edendamiseks.

«Tegemist on suure sammuga edasi. Peakorter peaks alustama kõigepealt tööd märtsis ning täielikult juunis,» sõnas üks allikatest.

EL-i välis- ja kaitseministrid kohtuvad esmaspäeval Brüsselis ning kiidavad heaks sõjalise planeerimise ja läbiviimise võimekuse üksuse (Military Planning and Conduct Capability -- MPCC) rajamise, teatasid allikad.

Üksus hakkab juhtima EL-i operatsioone, mis ei näe ette jõu kasutamist, nagu tsiviil-sõjalised väljaõppemissioonid Malil, Kesk-Aafrika Vabariigis ja Somaalias.

EL korraldab ka operatsiooni Sophia, mille eesmärk on inimsmugeldajate peatamine Vahemerel, ning Atalanta, mis on osa rahvusvahelisest piraatide vastasest jõupingutusest Aafrika Sarve lähistel.

Nendele operatsioonide tarbeks on kavandatud eraldi peakorterid.

MPCC näitab, et EL on valmis panustama rohkem rahvusvahelise julgeoleku tagamisse, piirates siiski oma rolli, vähemalt praeguseks, sõnasid diplomaatilised allikad.

«Ei mingeid suitsevaid relvi, kõigest väljaõpe. Meie jaoks on tähtis tuua kokku tsiviil- ja sõjaline võimekus,» teatas allikas.

MPCC peakorter avatakse Brüsselis ning sel saab olema väike meeskond, lisas üks allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles