Euroopa reaktsioonid Hollandile: palju kergendust, üks solvang (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi valimised võitnud Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei juht, peaminister Mark Rutte.
Hollandi valimised võitnud Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei juht, peaminister Mark Rutte. Foto: JOHN THYS/AFP/scanpix

Hollandi parlamendivalimised võitis peaminister Mark Rutte partei, ära jäi valimiste eel kardetud parempopulistide esiletõus koos Geert Wildersiga ning paljud, kuid mitte kõik,  Euroopa poliitikud kasutasid võimalust õnne soovida.

Türgi teatas täna Hollandi valimisi kommenteerides, et liberaalide ja fašistliku Geert Wildersi vahel pole suurt erinevust. «Kui võrrelda sotsiaaldemokraate ja fašistist Wildersit, pole suurt vahet, neil on sama mõtteviis,» sõnas täna Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel helistas Ruttele, et õnne soovida ja väljendada valmidust temaga koos töötada, edastas tema pressisekretär Steffen Seibert. «Rõõmustan edasise hea koostöö üle sõprade, naabrite ja eurooplastena,» kirjutas Seibert Twitteris.

Saksamaa sotside esinumber sügisestel parlamendivalimistel, endine europarlamendi president Martin Schulz kirjutas samuti Twitteris, et tunneb kergendust. «Kuid peame  vaba ja avatud Euroopa eest edasi võitlema,» lisas Schulz.

Prantsusmaa president François Hollande tervitas samuti Rutte võitu, nimetades seda triumfiks äärmusluse üle. «President õnnitleb soojalt Mark Ruttet, kes saavutas selge võidu ekstremismi üle. Avatus, üksteise austamine ja usk Euroopa tulevikku on ainuke reaalne vastus rahvuslikke impulsse ja maailma raputavad isolatsionismi,» teatas Hollande.

Prantsuse välisminister Jean-Marc Ayrault aga kiitis hollandlasi paremäärmusluse tõusule vastu astumise eest.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker helistas Ruttele, et teda valimisvõidu puhul õnnitleda. «Hääletus Euroopa poolt ja äärmuslaste vastu,» teatas Juncker Ruttele kõne käigus, nagu selgub Junckeri pressiesindaja Twitterist.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker helistas Ruttele, et teda valimisvõidu puhul õnnitleda. «Hääletus Euroopa poolt ja äärmuslaste vastu,» teatas Juncker Ruttele kõne käigus.

Kõige lühemalt ja selgemalt väljendas end ehk Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon, kes viitas uudisele Wildersi kaotuse kohta ja kirjutas lihtsalt: «Hästi».

Rutte liberaalne erakond Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) saamas 150-kohalises parlamendis 33 kohta, selgus esialgsetest tulemustest, kui loetud oli üle 90 protsendi häältest. See tähendab, et partei kaotab eelmiste üldvalimistega võrreldes kaheksa kohta.

Islamivastane Vabaduspartei (PVV) Wildersi juhtimisel on saamas 20 kohta ehk viis kohta rohkem.

Kommentaarid (20)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles