May: praegu ei ole Šoti referendumiks õige aeg (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Briti peaminister Theresa May lükkas täna tagasi Šoti valitsuse soovi korraldada uus iseseisvusreferendum enne, kui Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub, kuid ei välistanud seda täiesti.

«Ma ütlen, et praegu ei ole õige aeg. Kogu energia tuleb panna läbirääkimistesse Euroopa Liiduga, et kindlustada kokkulepe, terve Ühendkuningriigi rahva jaoks õige kokkulepe,» ütles peaminister.

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles esmaspäeval, et alustab kiiresti samme uue iseseisvusreferendumi korraldamiseks 2018. aasta lõpus või 2019. aasta algul - enne Suurbritannia EL-ist lahkumist.

Šoti valijad lükkasid 2014. aasta referendumil iseseisvumise tagasi, kuid Sturgeon ütles, et Ühendkuningriigi otsus EL-ist lahkuda on olukorda oluliselt muutnud.

Sturgeon taotleb Šoti parlamendilt nõusolekut uue hääletuse korraldamiseks, kuid Londonil on õigus see blokeerida.

«Praegu peaksime tegema koostööd,» rõhutas May, kelle sõnul on kõige tähtsam hea EL-ist lahkumise kokkulepe saavutada. «Nagu ma olen öelnud, on see minu kui peaministri ülesanne ja sellepärast ütlen ma SNP-le: praegu ei ole õige aeg.»

Korduvatest küsimustest hoolimata ei öelnud May, millal on õige aeg Šotimaa iseseisvusreferendumiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles