Eksiilis Vene sõjaajakirjanik: uus vastasseis on vältimatu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitlejad kujutamas USA presidenti Donald Trumpi ja Vene pesidenti Vladimir Putinit käsikäes.
Näitlejad kujutamas USA presidenti Donald Trumpi ja Vene pesidenti Vladimir Putinit käsikäes. Foto: Casey Gutteridge/Caters News Agency/Scanpix

Praegu eksiilis elav Vene sõjaajakirjanik Arkadi Babtšenko vastas küsimusele, milline saab olema Venemaa reaktsioon, kui Ühendriikide president Donald Trump alustab Süürias sõjalist kampaaniat.

«Asi on selles, et nii Trump kui (Venemaa president Vladimir) Putin on mõlemad hästirelvastatud riikide impulsiivsed liidrid, kusjuures üks on enesekindel emotsionaalne loll, aga teine üliideest ja suurusehullustusest seestunu. Selline kooslus avab uksed paljudele variantidele. Seda enam, et Trumpil on juba praegu nõnda kõrist haaratud, et ta on valmis alla kirjutama millele iganes - et ta vaid rahule jäetaks ja ametist eemaldamise protseduur ära jääks,» sõnas Babtšenko.

«Putin ei armasta samuti taanduda. Seni pole ta veel kordagi oma eesmärkidest taganenud ja peaaegu alati - nn Novorossija on erand - on ta saanud selle, mida tahtis»

«Kaks oinast on finišisirgele jõudnud. No hoiatati ju,» lisas ajakirjanik.

Babtšenko USA ja Venemaa vahelisse otsesesse sõtta ei usu (või loodab, et seda ei juhtu). «See oleks peaaegu kindlalt garanteerituna kolmas maailmasõda. Ent mina olen siiski optimist. Usun, et maailmas on siiski rohkem tervemõistuslikkust, kui idiotismi.»

«USA on sõdiv riik, aga kui võimule saab keegi Trumpi-taoline, on ta intensiivselt sõdiv. Venemaal saab Putini-ajal sõda olema nüüdsest pidev. Mõlemal on seda sõda siseriiklikult vaja, et isiklikelt probleemidelt tähelepanu kõrvale juhtida ja siin äkki nii sobivalt Süüria, nii et...,» ütles Babtšenko.

«Häda on selles, et nii Trump kui Putin on valmis alustama protsesse, mis peaaegu kindlasti väljuvad kontrolli alt. Ja siin on veel põlviliasendist tõusev (Türgi president Recep Tayyip Erdogan, kelle katus sõidab täiega, poolearuline ISIS, Iraan, saudid, naftahinna langus ja hunnik teisi lahedaid tüüpe ning probleeme,» lisas ta.

«Üldiselt pole mu meelest eriti palju võimalusi vältimaks uut vastasseisu.»

Tõlkis: Teet Korsten

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles