Olukord Leedus: majandus kasvab, rahvastik väheneb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu peaminister Saulius Skvernelis esitleb täna seimis valitsuse ülevaadet olukorrast riigis.

Valitsusraporti kohaselt on Leedu majandus kasvanud viimaste aastate jooksul pidevalt. Samas on riigi probleemide seas kõrgel kohal sissetulekute ebavõrdsus ning väljarändest tingitud rahvastiku vähenemine.

Valitsuse ülevaate esitamise kohustus on parlamendi kodukorra kohaselt peaministril. Skvernelise juhitud valitsus vannutati ametisse eelmise aasta lõpus, seega peaks Skvernelis formaalselt andma ülevaate ka varasema valitsuse tööst, mida juhtis sotsiaaldemokraat Algirdas Butkevičius.

Dokumendi järgi kasvab riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT), väheneb tööpuudus ning tõuseb maksutulu. Riigi majandus peaks ootuste kohaselt kasvama sel aastal senisest veelgi kiiremini. Eri ametkondade hinnangul peaks Leedu SKT tõusma sel aastal 2,4 kuni kolm protsenti.

Leedu rahvastik on vähenenud 3,7 miljonilt elanikult aastal 1990 2,8 miljonile inimesele 2016. aastal. Euroopa Liidus on Leedule väljarände osas raske vastast leida – vaid mõnel aastal viimase 15 aasta jooksul on Leedu olnud pingereas teisel või kolmandal kohal.

Rahvastiku vähenemine tööealise elanikkonna lõikes ning rahva eluea pikenemine paneb Leedu silmitsi seisma raske olukorraga nii pensionide, tervishoiu kui ka hariduse vallas, märgib valitsus raportis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles