Hiina kompartei häälekandja hoiatab Põhja-Koread tuumakatsetuse eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põja-Korea lipp.
Põja-Korea lipp. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Hiina Kommunistliku Partei häälekandja Global Times hoiatas teisipäeval Põhja-Koread uue tuumakatsetuse tegemise eest.

Võimupartei häälekandja ütles teisipäeval toimetajaveerul, et uus tuumakatsetus käivitaks sündmuste jada, «millest tagasiteed ei ole».

Hiina ja USA president Xi Jinping ja Donald Trump pidasid esmaspäeval telefonikõne, mis näitab, et riigid hoiavad tihedat sidet, kirjutas leht. Hiina loodab, et Põhja-Koread ümbritsev olukord laheneb rahumeelselt, kuid Pekingi «mõjuvõim terve olukorra üle on väga piiratud», lisas väljaanne.

«Washingtoni ja Pyongyangi jõllitamisvõistlus on jõudnud murdepunkti,» ütles leht.

Kui Põhja-Korea teeb kuuenda tuumakatsetuse, «siis on tõenäolisem kui ei kunagi varem, et olukord ületab piiri, millest enam tagasiteed ei ole», lisati toimetajaveerul. «Tagajärjed langevad kõikidele osapooltele. On kindel, et kõige suuremaid kaotusi kannab Pyongyang.»

Pyongyangi liitlaseks peetav Hiina on Põhja-Korea peamine kaubanduspartner ning toidu- ja kütuseabi tarnija. Hiinat survestatakse mõjutama Põhja-Koread, et viimane hoiduks tuuma- ja raketikatsetustest.

Samas suhtub Peking tõrjuvalt mis tahes meetmetesse, mis võib põhjustada Põhja-Korea Kim Jong-uni juhitud režiimi kokkuvarisemise. Peking kardab, et see vallandab põgenikevoo ning Pyongyangist võib saada valitsus, mis allub Washingtonile ja Soulile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles